Тема євроінтеграції має об’єднати народних депутатів із різних політичних сил. Про це заявила народний депутат, член Комітету з парламентського співробітництва між Україною і Європейським Союзом Ірина Геращенко.

Вона зазначила, що у Верховній Раді й у Європейському парламенті є структури, які посилюють неофіційний міжпарламентський діалог. Однією з таких важливих для країни структур є група друзів Україна—ЄС. «Ми дуже вдячні нашим друзям у Європарламенті за те, що, попри гарячі, як на мене, дуже справедливі дискусії стосовно ситуації в нашій державі, була прийнята жорстка, але достатньо збалансована резолюція по Україні, в якій дана об’єктивна оцінка», — сказала парламентарій.

І. Геращенко підкреслила, що підтримка Європарламенту дуже важлива, особливо на шляху України до євроінтеграції, підписання Угоди про асоціацію, Зону вільної торгівлі. «Тому в цьому напрямку треба більш активно працювати, — наголосила вона, — а для цього потрібний постійний міжпарламентський діалог».

У цьому контексті І. Геращенко вважає ключовим питанням впровадження безвізового режиму, яке перебуває на контролі в групи дружби Україна—ЄС. «Це питання маємо активно обговорювати з нашими європейськими партнерами. До речі, колеги з Європарламенту заявили, що допоможуть нам тримати цю тему в центрі уваги», — зазначила народний депутат.

Нині, за її словами, влада, Міністерство закордонних справ і політики повинні жорсткіше захищати права українців, які стосуються візового режиму. Незважаючи на функціонування угоди між Україною та ЄС про спрощення візового режиму, насправді не стало легше отримувати візи, адже перелік документів для їх одержання не зменшився.

Депутат Європарламенту Олександр Мірський (Латвія) повідомив: комісія із закордонних справ прийняла рішення рекомендувати Європарламенту підписати Угоду про асоціацію з Україною у цьому році та наполягає на її парафуванні в першій половині наступного року.

Він також переконаний, що саміт Україна—ЄС, запланований на 19 грудня у Києві, пройде успішно й завершиться позитивним результатом. «Незважаючи на всі внутрішні проблеми, які існують в Україні, саміт має відбутися, адже це, насамперед, в інтересах вашого народу й держави в цілому», — сказав О. Мірський.

Водночас депутат зазначив, що головний напрям Європейським парламентом задано, і нині все залежить від України.