28 жовтня «Голос України» уже писав про акцію протесту, яка напередодні відбулася у Полтаві. Тоді перед приміщенням обласної державної адміністрації чи не вперше за усі роки незалежності мітингували селяни — жителі села Соколова Балка, які вимагали від влади вирішення конфлікту, який уже кілька років триває у селі. Керівник місцевої агрофірми ТОВ «Сокіл» Володимир Замула, мовляв, не бажає передавати на баланс сільської ради соціальні об’єкти, які дістались у «спадок» підприємству від колишнього колгоспу імені Шевченка. Йшлося й про житловий будинок, у якому мешкають здебільшого вчителі, стурбовані долею своїх квартир. До акції тоді долучилася й одна з досі невідомих на Полтавщині політичних сил — «Демократичний союз», тож вийшла вона доволі ефектною і галасливою.

Однак не все так однозначно. Вже тоді ми натякали, що, мабуть, за цим сільським конфліктом, який розділив ціле село на певні групи, криється не лише «війна» за приміщення дитсадка чи водонапірну башту. Ймовірніше, першопричина конфлікту — це ще й соколовобалківська земля, яка до того ж багата не лише гумусом, а й... вуглеводнями. Недарма тут знаходиться навіть виробнича база українсько-англійської газонафтової компанії. Певне, є й нерозвідані родовища! Тож тоді довелося припустити, що навряд чи навіть за втручання обласного керівництва конфлікт буде швидко вичерпано, і всі залишаться задоволеними. Так і вийшло.

Попри оптимістичні заяви представників ОДА, він нині спалахнув з новою силою. Тільки тепер уже й команда Замули перейшла у наступ. Так, цими днями в УНІАН відбулася спеціальна прес-конференція, в якій взяли участь сам директор ТОВ «Сокіл» Володимир Замула, асоційований член ВГО «Комітет антирейдерів України» Іван Куян, громадські діячі, експерти. Організатори заходу озвучили звернення до Президента України Віктора Януковича щодо загрозливої для аграрного сектору ситуації та презентували всеукраїнський громадських рух «Стоп, рейдерству на селі!».

«Останнім часом і справді різко зросла кількість рейдерських атак на успішні аграрні підприємства України. Жертвами загарбників уже стали фермери таких сільськогосподарських областей України, як Хмельницька, Вінницька, Чернігівська, Черкаська та Полтавська. Ми звертаємося до Президента України як гаранта дотримання прав громадян з вимогою розібратися у цій ситуації, адже йдеться про продовольчу безпеку держави. Коли земля належатиме рейдерам-латифундистам, що їстимуть українці, чи доступними для них будуть сільгосппродукти, а головне — чи фізично проживатимуть селяни на своїх одвічних землях, чи виявляться зайвими», йдеться у зверненні.

— Замість того щоб вирощувати хліб, ми змушені кидати свої господарства, їхати в Київ і виступати ось на таких прес-конференціях — просити допомоги. Бо самим уже не сила протистояти рейдерам, а по-простому — бандитам, які не лише заважають нам працювати, а безкарно грабують просто серед білого дня, — зазначив Володимир Замула. — Ми не вміємо красиво говорити — ми вміємо добре працювати. Якщо сьогодні у господарників відберуть землю, підприємства, будуть їх перепродувати... то хто засіватиме поля і вирощуватиме худобу, хто вироблятиме сир і м’ясо, хто пектиме хліб?

Про один з видів рейдерства на селі і розповів на прес-конференції директор ТОВ «Сокіл». На його думку, Соколовобалківський сільський голова Анатолій Кравець, котрий з першого дня після обрання рік тому чомусь оголосив війну керівникові місцевого агропідприємства, знаючи, що понад 500 власників земельних паїв уклали договори оренди з ТОВ «Сокіл» до 2015 року, запрошує в село іншого інвестора, який обіцяє платити за пай не 10% його вартості (як ТОВ «Сокіл»), а 15%, і укладає з селянами договори. Таких людей небагато, але достатньо для того, щоб «порозривати» поля й паралізувати роботу господарства. Юридично договори з новим інвестором — фільчина грамота, адже щоб передати земельний пай для обробітку іншому, спочатку треба розірвати договір з попереднім орендарем. Але (і так було вже не один раз в інших областях) новий «орендар» уже жене трактори на поля, розмахуючи договорами з власниками паїв!.. І доки попередник буде оббивати пороги судів, доводити, що він — не верблюд, від самого господарства тим часом можуть залишитися лише ріжки та ніжки.

В. Замула розповів, що ТОВ «Сокіл» не лише готове передати на баланс сільради об’єкти соціальної сфери, зокрема, 16-квартирний житловий будинок по вул. Перемоги, 9-А, дитсадок у с. Соколова Балка, медпункт у с. Андріївка, свердловину питної води і навіть пам’ятник Т. Г. Шевченку та сільські асфальтовані дороги, а й виготовило акти приймання-передачі майна, які підписали всі члени комісії з боку агропідприємства, а його директор і печатку поставив. Але ці акти відмовляються підписувати представники сільської ради та сам сільський голова. Тож, на думку директора, гасло «Поверніть майно громаді!» було лише приводом для протестних акцій у Полтаві й Києві та дискредитації сільгосппідприємства і його керівника.

Цікаво, що за кілька днів до прес-конференції у Києві, де чи не найчастіше звучали слова «рейдери», «рейдерство», прес-служба Полтавської ОДА розповсюдила інформацію, де конфлікт замальовується мало не в минулому часі. Мовляв, «прийняті рішення, що розв’язали тугий вузол проблем, накопичених за попередні роки». Назва інформації говорить сама за себе — «Доручення голови облдержадміністрації виконано» (цитуємо мовою оригіналу):

«...За дорученням голови облдержадміністрації Олександра Удовіченка у п’ятницю, 11 листопада, в селі Соколова Балка відбулася робоча нарада за участі заступника голови-керівника апарату облдержадміністрації Валерія Пархоменка, усіх зацікавлених сторін — керівників села, господарників, представників громади і влади. На нараді прийнято остаточні, узгоджені рішення стосовно спірного майна, що в різний час було надбано громадою чи колгоспом, ініціативними мешканцями чи зусиллями тодішньої влади, за чиєюсь допомогою і переборюючи чийсь супротив. Іншими словами, були прийняті рішення, що розв’язали тугий вузол проблем, накопичених за попередні роки.

Одразу ж відбулося засідання повноважної комісії, яка прийняла рішення щодо прийому-передачі 17 об’єктів до комунальної власності села. Серед цих об’єктів: 16-квартирний будинок, дороги, дитячий садок, водонапірна вежа та інші. У цей же день підписано чотири акти прийому-передачі майнових об’єктів. Обласна влада, взявши на себе ініціативу, спрацювала швидко і толерантно».

Але, як бачимо, конфлікт по суті не розв’язано і нині. А жодних «рейдерів» і «рейдерства», про яких буквально через кілька днів, після оприлюднення цієї заяви скаже у Києві Володимир Замула, обласна адміністрація чомусь не помітила.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА (з архіву «Голосу України»).