Незабаром відбудеться подія, котра є дуже важливою для вітчизняної енергетики в цілому та двох енергетичних компаній зокрема. Нарешті мають пройти перші приватизаційні конкурси з продажу державних пакетів акцій публічних акціонерних товариств «Київенерго» та «Західенерго».

Підготовка до цієї знакової події тривала декілька місяців. Фонд державного майна України розгорнув широкомасштабну інформаційну кампанію. Проводили конференції, презентації і навіть відбувся міжнародний телеміст за участю представників Європарламенту та західних бізнесменів. Старання держави були спрямовані на залучення широкого кола інвесторів. Враховуючи, що умови конкурсу виявилися відносно лояльними, попередню згоду на участь у приватизації енергопідприємств дали кілька вітчизняних і закордонних компаній.

Але на інтерес інвесторів до участі у приватизації суттєво вплинула оголошена ФДМУ стартова ціна виставлених на торги пакетів акцій. Зокрема, 45,103% акцій «Західенерго» запропоновані державою інвесторам за початковою ціною 1,932 млрд. грн., а 25% акцій «Київенерго» — за 432,305 млн. грн. За оцінками експертів, бажаючи отримати якомога більше коштів за енергетичні підприємства, Фонд держмайна виставив ціну, значно вищу від ринкової. Не говорячи про те, що переможець конкурсу має повністю погасити існуючі борги придбаної компанії. А тільки кредиторська заборгованість «Західенерго» перевищує 2,7 млрд. грн.

В цих умовах більшість потенційних інвесторів зайняли вичікувальну позицію. Однак за володіння блокувальним пакетом столичної енергокомпанії боротьба таки розгортається. От тільки один з претендентів виглядає дещо дивно. Про своє бажання поборотися за 25% акцій «Київенерго» заявили дві компанії. З одного боку — вертикально-інтегрований енергетичний холдинг ДТЕК, який входить до фінансово-промислової групи «Систем Кепітал Менеджмент», що належить Рінату Ахметову. А з другого — Публічне акціонерне товариство «Полтаваобленерго».

Варто зауважити, що участь саме останнього претендента викликала здивування фахівців. За словами керівника аналітичного департаменту інвестиційної групи ТАСК Андрія Шевчишина, складається враження, що «Полтаваобленерго» в разі своєї перемоги зовсім не збирається виконувати інвестиційні зобов’язання щодо модернізації «Київенерго», а переслідує зовсім інші цілі. Крім того, експерт вважає, що за «Полтаваобленерго» можуть стояти інтереси, наприклад, російських державних структур.

Але в умовах конкурсу чітко зазначено, що до участі в торгах не допускаються юридичні особи, у статутному капіталі яких державна частка становить понад 25 відсотків, та організації, які прямо чи опосередковано контролюються компаніями з державною часткою понад 25 відсотків. Також існує заборона на участь у торгах компаній, зареєстрованих в офшорних зонах і країнах, внесених до «чорного списку» Міжнародною організацією з боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом (FATF).

Але до чого тут «Полтаваобленерго» і яке вона має відношення до офшорних зон та інших держав? Щоб відповісти на це запитання, варто уважніше придивитись до акціонерів «Полтаваобленерго». Виявляється, що три з п’яти власників енергокомпанії — це... закордонні фірми, зареєстровані на Кіпрі. А саме: UA Energy Dіstrіbutіon Holdіng Lіmіted (23,2949% акцій), Bіkontіa Enterprіses Lіmіted (23,921%), та Larva Іnvestments Lіmіted (25%).

Варто зазначити, що не тільки у фахівців виникли сумніви щодо легітимності участі компанії з таким складом акціонерів у придбанні державних акцій вітчизняного енергетичного підприємства. Наразі Антимонопольний комітет України залишив без розгляду заявку енергопостачальної компанії «Полтаваобленерго» на придбання 25% пакета акцій компанії «Київенерго». Про це йдеться в офіційному повідомленні прес-служби АМКУ. Причиною стала невідповідність поданої заявки чинному законодавству, а саме: не були дотримані всі необхідні процедури в частині надання інформації про кінцевих власників обленерго. Але у прес-службі  АМКУ зазначили, що «Полтаваобленерго» може згодом подати нову заявку на придбання акцій «Київенерго». Тому інтрига в процесі приватизації київської енергокомпанії залишається.

Але навіть якщо «Полтаваобленерго» буде допущена до приватизаційного конкурсу, як на мене, малоймовірно, що вона зможе ефективно керувати таким великим підприємством, як «Київенерго», адже в неї немає ні необхідного капіталу, ні досвіду. В 2010 році чистий прибуток «Полтаваобленерго» — 70 млн. грн. Це при тому, що витрати на цьогорічну інвестиційну програму компанії, спрямовану на підтримання в робочому стані мереж, становили 110,3 млн. грн. Для порівняння: тогорічний прибуток «Київенерго» перевищив 157 млн. грн. Але модернізація теплових мереж цього акціонерного товариства щорічно потребує близько 1 млрд. грн. Чи зможе полтавська компанія виконати такий обсяг робіт?

Крім того, факти говорять про те, що полтавські енергетики не можуть навіть виконати свої зобов’язання перед споживачами і хоча б утримувати в робочому стані власне господарство. Наприклад, напередодні початку опалювального сезону в Кременчуці сталося кілька аварій на теплових та електричних мережах, що знаходяться в управлінні «Полтаваобленерго». Це призвело до того, що більше 40 багатоповерхівок залишились без гарячої води, а декілька районів міста — ще й без світла. Навіть перший заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації Віктор Животенко висловив обурення с приводу поганої роботи «Полтаваобленерго» та неготовності енергетичної інфраструктури міста та області до   зими.

Також слід зазначити, що «Полтаваобленерго» вкрай нерегулярно розраховується зі своїми співробітниками. Останній зарплатний скандал стався в жовтні цього року. Як повідомив полтавський міський голова Олександр Мамай, щоб не створювати соціальної напруги, на погашення заборгованості із зарплати працівникам житлово-експлуатаційних дільниць і приватної компанії «Полтаваобленерго» з міського бюджету було спрямовано 429 тисяч гривень.

Залишається сподіватися, що здоровий глузд візьме гору і переможцем приватизаційного конкурсу стане найбільш гідний інвестор.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.