На Закарпатті лише 14,5 відсотка сіл мають централізоване водопостачання і 0,5 відсотка — водовідведення. Про це йшлося на виїзному засіданні координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові облради.
Його учасники ознайомилися з будівництвом першої черги очисних споруд, які обслуговуватимуть три села під Ужгородом: Кінчеш, Коритняни і Часлівці. На цих об’єктах використано сучасні технології повного біоочищення. На будівництво (вартістю понад 5 млн. грн.) залучено фінанси з різних джерел: грантові, кошти з місцевих бюджетів та інвесторів із сусідніх європейських країн.
Голова облради Іван Балога зазначив, що зведення таких очисних споруд сьогодні не під силу жодному місцевому бюджету. До речі, друга черга будівництва об’єкта включає два комплекси: зведення головного колектора кошторисною вартістю більш як 4,5 млн. грн., а також вуличних та будинкових мереж каналізації вартістю близько 20 млн. грн.
Шкода, що Комплексна програма першочергового забезпечення сільських населених пунктів, які користуються привізною водою, централізованим водопостачанням на 2001—2005 роки Держводгоспу була профінансована лише на 18 відсотків від потреби. Щоб змінити ситуацію, варто продовжити дію згаданої програми та забезпечити фінансування з держбюджету обласної програми «Питна вода Закарпаття» на 2006—2020 рр.
Ужгород.