У Дніпропетровській області вирішили перепрофілювати інтернати на сучасні навчально-виховні комплекси. За такий пункт на порядку денному сесії облради не проголосували представники КПУ та ще кілька депутатів. Але процес, що називається, пішов.
До кінця року на базі інтернату в селищі Перещепине Новомосковського району відкриють сучасний навчально-виховний комплекс «школа — дитячий садок», а на базі інтернату в селі Котовка Магдалинівського району -дитсадок і музичну школу. Про це повідомив на прес-конференції заступник голови Дніпропетровської облради Андрій Шипко. «Сьогодні за рахунок охоплення сімейними формами виховання зменшується кількість дітей-сиріт, що перебувають у дитячих будинках, і, відповідно, зменшується сама кількість дитбудинків. Перепрофілювання названих інтернатів дасть змогу додатково забезпечити дошкільною освітою майже 300 дітей», — підрахував він. І пообіцяв, що всіх працівників перепрофільованих інтернатів працевлаштують, їх випускників приймуть ПТУ, технікуми і вузи, а майно установ повністю збережеться.
Але не всі поділяють такий оптимізм. Наприклад, у Котовці збираються перепрофілювати інтернат для дітей з розумовими і фізичними вадами, і подальша доля його вихованців уявляється не такою вже й райдужною. Проти закриття установи виступає заступник голови облради Вікторія Шилова, яка стверджує, що сьогодні в інтернаті, розрахованому на 170 осіб, перебувають 157 вихованців. Установа діє з 1959 року і має унікальний досвід роботи саме з такими дітьми, які, завдяки зусиллям досвідчених педагогів, адаптуються в суспільстві. Тепер їх подальша доля під великим сумнівом.
«Я певна, що, коли на сесії приймали рішення про перепрофілювання Котовської спеціалізованої школи-інтернату для дітей з розумовими і фізичними вадами в дитячий садок і музичну школу, сталася помилка. Її потрібно виправити», — вважає Вікторія Шилова.
Директор інтернату Микола Іванченко, навпаки, підтримує створення тут навчального комплексу, який складатиметься з дитячого садка, музичної школи і спортивних секцій. «Цей комплекс відвідуватимуть діти з нашого села і прилеглих, — зауважив він. — Колектив нашого закладу не підтримує дії деяких політиків, які заважають дітям отримувати музичні знання, готуватися до школи й розбудовувати село».