Розглянувши наприкінці минулого тижня питання щодо ринку землі, Верховна Рада ухвалила рішення повернути на доопрацювання відповідний законопроект, запропонований урядом.
«Ми не повинні жити надіями на продовження мораторію щодо ринку землі, — сказав в ефірі «5 каналу» Представник Президента в парламенті, народний депутат Юрій МІрошниченко. — Наразі в Україні склалася ситуація, коли безпосередні власники землі (селяни) не можуть бути її ефективними розпорядниками. Нинішня ж «консервація ситуації» не йде на користь ані самим власникам, ані тій землі, якою вони володіють».
За словами депутата, йдеться про те, щоб створити цивілізований ринок землі. Запровадити умови, за яких наші чорноземи ефективно оброблятимуться і водночас будуть максимально захищені від виснаження. Та головне, щоб при цьому не порушувалися інтереси нинішніх землевласників — селян.
Тож парламент не зволікатиме — і вже наступного пленарного тижня розгляне доопрацьований урядовий законопроект у першому читанні. А до кінця цієї сесії, можливо, навіть ухвалить його в цілому.
«Мораторій не можна скасовувати до того моменту, поки ми не ухвалимо всі нормативно-правові акти, що регулюють ринок землі, — пояснив Юрій Мірошниченко. — І, швидше за все, процес купівлі-продажу буде безпосередньо передбачений вже аж з 2013 року».