Парламентарії розглянули проект закону про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» (щодо збільшення кількості бюджетних місць у державних вищих навчальних закладах). Ним передбачається збільшити кількість місць для студентів—першокурсників з 51 до 75 відсотків.

З урахуванням висновку Головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради комітет рекомендував парламенту цей проект закону відхилити.

Члени комітету рекомендували також парламенту відхилити проект закону про заборону ліквідації навчальних закладів з навчанням російською та іншими мовами національних меншин України.

Водночас парламенту рекомендовано проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уніфікації існуючих і встановлення додаткових соціальних гарантій для працівників культури, освіти та охорони здоров’я за підсумками розгляду в першому читанні прийняти за основу.

Члени комітету рекомендуватимуть Верховній Раді проект закону про внесення змін до Закону «Про освіту» (щодо державних гарантій педагогічним та науково-педагогічним працівникам) повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Таке само рішення прийняли народні обранці і щодо законопроекту про внесення змін до Закону «Про освіту» (щодо збільшення розміру пенсійного забезпечення педагогічних працівників).

Вони ж, обговоривши звернення заступника Голови Верховної Ради України Миколи Томенка та інформацію Міністерства освіти і науки, молоді та спорту щодо дотримання законності процедури закриття загальноосвітніх навчальних закладів, вирішили інформацію взяти до відома. Члени комітету обгрунтували це рішення тим, що на розгляд парламенту внесений проект постанови про проведення 14 березня 2012 року парламентських слухань «Освіта в сільській місцевості: кризові тенденції та шляхи їх подолання». На них і обговорюватимуть зазначену проблему.

Парламентський комітет заслухав інформацію свого голови Максима Луцького про запит народного депутата Юрія Кармазіна стосовно недопущення порушень соціальних прав та конституційних гарантій молоді, зокрема, студентів, передбачених проектом закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік» щодо розмірів мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії для учнів професійно-технічних навчальних закладів і студентів вищих навчальних закладів І—ІV рівнів акредитації, учнів і студентів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в розмірах, не менших, ніж прожитковий мінімум громадян, та вжиття у зв’язку з цим відповідних заходів.

Парламенту рекомендовано під час розгляду нової редакції Закону «Про вищу освіту» врахувати пропозицію народного депутата України Юрія Кармазіна.

Вл. інф.