Проект закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» має на меті змінити правові, фінансові та організаційні основи функціонування системи обов’язкового гарантування вкладів. Зокрема, хочуть розширити компетенцію Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) та визнати Закон «Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб» таким, що втратив чинність. Комітет із питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики, розглянувши документ на своєму засіданні, рекомендував парламенту прийняти його за основу.

За словами одного з авторів законопроекту (реєстр. №9342) Віталія Хомутинніка, документ розроблено з метою удосконалення процесу роботи з проблемними банками шляхом підвищення операційної та економічної ефективності такої роботи. А також прискорення процесу прийняття рішень про виведення з ринку установ із використанням світової практики та досвіду.

Законопроект запроваджує оцінку банківської діяльності на основі системи управління ризиками, поняття «проблемного банку» та «неплатоспроможного банку» із застосуванням кількісних та якісних критеріїв, які встановлюються Законом «Про банки і банківську діяльність». А також передачу повноважень щодо виведення з ринку неплатоспроможних установ від Національного банку до ФГВФО.

У цілому проект передбачає, що НБУ продовжуватиме виконувати функції з банківського регулювання та пруденційного нагляду, в тому числі, здійснюватиме посилений нагляд за діяльністю проблемних установ та впроваджуватиме програми їх фінансового оздоровлення у межах, установлених законодавством часових обмежень. А також застосовуватиме всі існуючі заходи впливу, в тому числі призначення куратора, як це визначено в Законі «Про банки і банківську діяльність», окрім запровадження тимчасової адміністрації або призначення ліквідатора.

Проте Головне науково-експертне управління має до документа чимало зауважень. Зокрема, через те, що проект фактично створює незалежну установу, яка наділяється повноваженнями, що дозволять їй паралельно з Національним банком здійснювати регулювання банківською системою в країні. В управлінні таке нововведення вважають недоцільним. Адже Нацбанк чинним законодавством визначений як центральна установа, котра, спираючись на свої повноваження, регулює банківську систему з метою виконання своєї основної функції — забезпечення стабільності національної валюти. Ухвалення даного проекту, принаймні в такому вигляді, експерти вважають неприйнятним.

Вл. інф.

Із висновку Головного науково-експертного управління:

«Оскільки Фонд гарантування вкладів фізичних осіб не наділений відповідними повноваженнями, а отже, не несе адекватної відповідальності за прийняті рішення, то виконання ним функцій, визначених у законопроекті, може негативно позначитися на стабільності національної валюти».