Вибори завершилися, але все тільки починається. На сьогодні актуальним питанням залишається вже не так остаточне підбиття підсумків голосування, як формування нової більшості. Якою вона буде, скільки штиків налічуватиме, поки що залишається інтригою. Щоправда, так триватиме недовго, адже всі політики розуміють: часу обмаль.

«У нас немає часу для проведення довгих переговорів навколо формування нової більшості і нового уряду. В України немає часу на дискусії і суперечки, саме тому, на наше переконання, всі демократичні сили, які потраплять до Верховної Ради, повинні об’єднатися в потужну демократичну проєвропейську коаліцію, яка буквально за декілька днів, як розпочне працювати парламент, має оголосити про створення більшості і про формування нового уряду», — вважає один із лідерів партії «Народний фронт» Голова Верховної Ради Олександр Турчинов.

Якнайшвидшого формування коаліції очікує і глава держави. «І хоча це обов’язок політичних партій та народних депутатів, як Президент, не буду стороннім спостерігачем. Я максимально прискорюватиму цей процес, який має завершитися формуванням нового уряду та ухваленням першого пакета реформаторських законів», — наголосив Президент у своєму зверненні.

За його словами, його команда вже підготувала ґрунтовний проект коаліційної угоди. «Вона — не про посади. Вона — про принципи та ідеали, про реформи та конкретні закони. Вона — про зміни на краще для всіх та кожного», — сказав він.

Перші консультації щодо формування нової коаліції вже відбулися за участі глави держави та прем’єра. Продовжитися вони мали в понеділок пообіді, але вже в більш розширеному форматі представників обох партій.

Крім того, за словами одного з лідерів Блоку Петра Порошенка Юрія Луценка, «на переговори запрошено також представників Об’єднання «Самопоміч», ВО «Свобода» та ВО «Батьківщина».

Водночас він наголосив, що «реваншистські настрої» та квотний принцип формування коаліції є неприпустимими після Революції гідності. Політик уточнив також, що сформований попередньою коаліцією уряд «складався з яскравих особистостей, але довів, що яскраві персоналії для уряду не головне».

«Коли люди домовляються працювати разом, вони спочатку узгоджують спільний план дій. Ідеться також про спільну відповідальність, в тому числі за непопулярні кроки, які в нашій ситуації є неминучими. Тому в нас буде спільна відповідальність і за «плюси», і за «мінуси» програми, у нас не буде «старших» і «молодших» членів коаліції», — наголосив Луценко.

Водночас політологи вже роблять перші прогнози. Так, на думку директора компанії персонального та стратегічного консалтингу «Berta Communіcatіons» Тараса Березовця, на посаду глави уряду претендуватиме Арсеній Яценюк, а глави парламенту — Юрій Луценко.

«Українці не дозволили монополізувати право на формування парламентської більшості, високий результат «Народного фронту» залишить Арсенія Яценюка на посаді прем’єра, а в опозиції, напевно, опиняться «Опозиційний блок», Радикальна партія та «Батьківщина», — вважає він.

Натомість більшість, за його прогнозами, буде сформована з Блоку Петра Порошенка, «Народного фронту» та Об’єднання «Самопоміч». Можливо, там буде ВО «Свобода», якщо подолає п’ятивідсотковий бар’єр.