У день дочасних парламентських виборів штаб Блоку Петра Порошенко розмістився у столичному Мистецькому арсеналі. Протягом дня у ньому було спокійно, VІP-гостей не спостерігалося. Традиційно на брифінгах кандидати в народні депутати розповідали про перебіг голосування та порушення законодавства в округах. Зокрема, керівник інформаційно-аналітичного департаменту штабу партії Блок Петра Порошенка Ростислав Павленко заявив, що перегони відбуваються спокійно, прозоро і без масових порушень, які б могли вплинути на загальний результат. За його словами, у ЦВК та міжнародних спостерігачів будуть усі підстави вважати вибори такими, що відбулися та пройшли відповідно до демократичних стандартів. Також Ростислав Павленко відзначив надзвичайну відкритість волевиявлення. За перегонами спостерігали 2321 міжнародний спостерігач.

Результати екзит-полів у штабі сприйняли спокійно, ейфорії не відчувалося. Дехто навіть розчарувався. Під час брифінгу Юрій Луценко та Віталій Кличко привітали українців з відкритими, чесними та прозорими парламентськими виборами. «Вкрай важливо, щоб демократичні сили не повторювали помилок 2005 року. Ми мусимо швидко й ефективно запроваджувати програму реформ «Стратегія-2020». Європейська держава Україна починається з європейських критеріїв відповідальності та відкритості», — зазначив Віталій Кличко.

Юрій Луценко вважає, що основу майбутньої коаліції мають скласти Блок Петра Порошенка, «Народний фронт», «Самопоміч» та ВО «Батьківщина». «Питання коаліції — це не розподіл посад, а готовність виконувати стратегію зближення України з Європейським Союзом. Той, хто висловить таку готовність, стане прем’єром та Головою Верховної Ради. Країні потрібна команда запровадження чіткого плану реформ», — наголосив він.

Щодо відносно високих показників, які, згідно з даними екзит-полів отримав «Опозиційний блок», то Юрій Луценко сказав: було б дивним, якби представники Партії регіонів узагалі не були представлені в парламенті. «Опозиція необхідна. У нашому випадку вона не дуже приємна, але, може, для того там і повинні бути колишні регіонали, щоб ми чітко пам’ятали, до чого не маємо права повернутися», — сказав він.

Президент Петро Порошенко з’явився в штабі близько десятої години. Зокрема, під час виступу глава держави сказав, що очікує остаточних результатів позачергових парламентських виборів вже наступного тижня. Крім того, Петро Порошенко прогнозує скорочення кількості комітетів у Верховній Раді та посад в уряді. А коаліційну угоду, зазначив Президент, буде підписано не раніше вівторка наступного тижня. Її текст оприлюднять після схвалення всіма учасниками потенційної коаліції, основою якої стане Блок Петра Порошенка. «Народний фронт» — це основний наш партнер по коаліції. Ми точно повинні бути разом. Але в нас будуть відкриті пропозиції для дуже бага-

тьох політичних сил, але точно не для «Опозиційного блоку», — підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави зазначив, що внесе до парламенту кандидатуру прем’єра, яку запропонує коаліція.

У день позачергових виборів до Верховної Ради України Президент України Петро Порошенко відвідав визволений від терористів Краматорськ, де ознайомився з перебігом голосування на двох виборчих дільницях міста.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).