Прес-центр партії «Народний фронт» розміщувався у столичному готелі «Київ». Брифінги тут відбувалися майже щогодини. Загалом спікери наголошували, що вибори проходять у штатному режимі, ситуація контрольована й очікувати якихось провокацій до закриття дільниць не варто. Щоправда, не заперечували й наявність деяких правопорушень, проте запевняли, що МВС підійшло до волевиявлення відповідально, і реакція на правопорушення буде миттєва.

Уже після оголошення перших результатів екзит-полів, після 20-ї години до журналістів вийшов один із лідерів «Народного фронту» Голова Верховної Ради Олександр Турчинов (на той момент «Народний фронт» посідав друге місце та мав 21,3 відсотка голосів. На першому місці був Блок Петра Порошенка з 23 відсотками).

Олександр Турчинов подякував усім українцям, які віддали свій голос за «Народний фронт», і нагадав, що партія створилась та стартувала за кілька днів до початку виборчої кампанії.

«Безумовно, це вплинуло на той результат, який міг би бути кращий. Водночас наш результат — це величезна довіра українського народу, за яку ми дуже вдячні, і вона, безумовно, ставить перед нами ті завдання, які будуть нашою реальністю. Це величезна відповідальність. Переконаний: усі мої колеги—члени «Народного фронту» будуть достойні тієї довіри, яку їм висловили виборці», — наголосив політик.

Він висловив сподівання, що в понеділок будуть відомі попередні результати голосування, зауваживши водночас, що МВС жорстко запобігатиме впливам на волевиявлення громадян незаконними засобами. Проте, за його словами, поки що рано говорити, яка фракція буде найбільшою, адже парламент обирається за змішаною системою.

«Лише після підбиття підсумків у мажоритарних округах можна говорити про завершену архітектуру Верховної Ради України», — зазначив Олександр Турчинов.

Однак, за його словами, результатом нинішніх парламентських виборів має стати не лише оголошення Центрвиборчкомом результатів, а й кримінальні справи та вироки судів щодо тих, хто традиційно сподівався вплинути на волевиявлення громадян незаконним шляхом.

«Терміни покарання мають бути жорсткі. І це повинно зупинити ту вакханалію, яка традиційно розгорталася навколо виборів. Україна, яка йде до Європи, яка на очах усього світу стає європейською, цивілізованою, сильною країною, повинна забути, що таке взагалі спроба вплинути на волевиявлення громадян», — додав Голова Верховної Ради.

Вл. інф.

Київ. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк з дружиною та донькою взяв участь у голосуванні на позачергових виборах народних депутатів до Верховної Ради України.

Фото з сайту http://www.kmu.gov.ua