Поки одні голодують і вимагають відставки вищої влади, інші закликають зберегти конструктив у переговорах із урядом
Ось уже кілька місяців увагу країни прикуто до пенсійного питання чорнобильців. У різних регіонах — схожі події: там чорнобильці й ліквідатори провели мітинг, там — штурмували адмінбудівлю. Тим часом, чорнобильці Львова готуються «йти» на Київ. Щоб уже не від місцевої, а від центральної влади вимагати допомоги у розв’язанні своїх фінансових проблем.
А от президент Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль Україна» Юрій Андреєв дивується: мовляв, якщо проблеми вже вирішуються, то навіщо готувати чергове протестне повстання. Щоправда, одразу знаходить відповідь на своє запитання: значить, це комусь потрібно. Нібито без серйозної підтримки таких протестів не було б. Останні ж називає провокаціями, заснованими на брудних політичних мотивах. І все б нічого, якби такі «виступи» не ставили під загрозу виконання меморандуму, підписаного у вересні цього року.
— Минулого тижня уряд погодився піти на осучаснення чорнобильського заробітку. У цьому разі пенсії у всіх чорнобильців зростуть майже на 2,5 тисячі гривень. Середня пенсія підніметься до 4,5 тис. грн. Цього рішення ми прагнули сім років. І це буде зроблено для всіх чорнобильців, у тому числі й для тих, хто ніколи не подумав би судитися. Тому ми просто зобов’язані зберегти конструктив у переговірному процесі.
Юрій Андреєв наполягає: рішення судів, якими частина чорнобильців відстояли свої підвищені пенсії, виконувати треба, але не за рахунок інших соціально незахищених верств населення. Каже: «У 2008—2009 роках уже був прецедент, коли судові виконавчі служби заарештовували рахунки пенсійних фондів, соціальних управлінь областей, районів і міст. І поки не були задоволені судові позови, всі соцвиплати припинялися». Не повторити цей досвід — завдання нинішньої влади. Як варіант, мовляв, можна розглянути можливість реструктуризації цих виплат.
До слова, за підрахунками Андреєва, за 9 місяців цього року за судовими рішеннями вже було виплачено 6,3 млрд. гривень. При цьому ще 40 тисяч позовів було виграно в судах, але виплати за ними ще не починалися. І приблизно 350 тисяч позовів по всій країні перебувають на розгляді у судах. Щоправда, як тільки рішення про осучаснення зарплат чорнобильців набуде чинності, привабливість судових позовів зникне. Адже, каже Юрій Андреєв, насправді тільки третину відсуджених грошей одержували самі чорнобильці. Дві третини йшло на утримання деяких суддів, адвокатських контор тощо.