В Україні поступово відбуваються реформи в усіх сферах, фінансова галузь та страхування — не виняток. Останнім часом дуже активно обговорювалися проблеми страхового ринку. Головне завдання — всі напрацювання робочих груп, «круглих столів», державних органів та експертів включити в єдиний гармонійний закон. Комплексний підхід до вирішення проблем дасть змогу уникнути їх подальшого прояву та налагодити ефективне співробітництво всіх зацікавлених сторін уже найближчим часом.

Один із пріоритетних напрямів розвитку нашої держави — європейська інтеграція. Світ іде шляхом глобалізації, і бажання України приєднатись до європейської та світової спільноти є природним. Проте реалізація такого шляху розвитку держави вимагає приведення українського законодавства у відповідність до європейських стандартів. Такі стандарти є і в положенні Міжнародної організації у сфері нагляду за страховою діяльністю (ІАІS) та директивах Європейського Союзу.

Рівень життя громадян Європейського Союзу значно вищий за рівень життя людей у нашій державі. Але не лише через вищі доходи, а й завдяки тому, що всі ризики європейців застраховані, і це надає їм упевненості в сьогоденні та в майбутньому. Впевненість громадян у фінансовій системі та довіра до фінансових установ дає можливість розраховувати свої доходи та витрати на декілька років уперед. Страхування на різні випадки дає можливість не перейматися через незначні зміни у власних доходах чи в певних галузях економіки країни. Сфера страхування — це значна частина сучасних взаємовідносин, без якої повноцінне функціонування суспільства неможливе. І саме з цієї сфери повинні розпочатися ґрунтовні реформи фінансового сектору України.

По-перше, саме зі страхуванням пов’язано багато інших сфер суспільного життя: охорона здоров’я, безпека праці, майнові відносини тощо. Сучасні умови надання транспортних послуг вимагають введення обов’язкового страхування відповідальності перевізника. Туристичні подорожі також вимагають обов’язкового страхування. Уже неодноразово порушувалося питання вдосконалення страхування цивільної відповідальності власників автотранспортних засобів. Потрібно розвивати сферу страхування різноманітних ризиків, рухомого та нерухомого майна.

Чинна редакція Закону України «Про страхування» прийнята в 2001 році і є дуже застарілою. Незважаючи на велику кількість змін та доповнень, об’єктивно цей закон не може повноцінно регламентувати діяльність у галузі страхування.

Сучасний світ дуже швидко змінюється та вдосконалюється, в тому числі розвиваються технології, виникають нові процеси, варіанти взаємодії, які потребують сучасного європейського підходу до страхування.

Через відсутність належного законодавчого регулювання страховики змушені самі запроваджувати привила гри. Тому вони різні в кожної компанії. Громадяни губляться та не розуміють, як їм діяти в кожній новій ситуації. Конче необхідні нові стандарти — однакові для всіх компаній, які дали б змогу чітко регламентувати всі процеси в галузі страхування. Новий закон повинен закріпити на законодавчому рівні ті взаємовідносини, які вже фактично існують, але є певним різновидом звичаю, а не правовою нормою.

Питання про нову редакцію закону неодноразово порушували представники страхового ринку. Вже сьогодні необхідно визначитися із цим питанням, урахувати законодавчий досвід Європейського Союзу, напрацювання вітчизняних науковців і практиків, обговорити та внести проект на розгляд Верховної Ради України.

У новій редакції закону про страхування мають бути передбачені норми для удосконалення роботи страхової галузі відповідно до міжнародного страхового права. Це включає і визначення понять, і класифікацію учасників страхового ринку. Мають бути узгоджені всі процедури від попереднього погодження при реєстрації страховика до визначення таємниці страхування та випадків її розкриття.

Основна мета нової редакції закону — встановлення чітких, прозорих правил гри для всіх учасників страхового ринку та підвищення рівня обслуговування громадян.

Світовий досвід показує: розвиток повноцінної національної системи страхування стає відчутним імпульсом якісного зростання економіки. Страховий ринок України сьогодні за темпами зростання — один із найбільш динамічних і стабільних за показниками секторів економіки, де обсяги фінансових операцій постійно зростають. Приєднання України до Світової організації торгівлі (СОТ), активна інтеграція вітчизняної економіки в загальноєвропейські та світові фінансові ринки потребують підвищеної уваги з боку держави стосовно зміцнення та розвитку страхової індустрії як важливої складової національної фінансової системи.

Для зростання ефективності страхового ринку України необхідно створити навколо страхування сприятливе психологічне ставлення суспільства до цієї справи, підвищити страхову та економічну культуру. Адже без пропагування страхування в суспільстві та нерозуміння його значення для населення стає неможливим подальший розвиток, а головне — існує можливість руйнування довіри людей до самого механізму страхування як дієвої форми соціально-економічного захисту.

У державі існують професійні свята: День банківських працівників, День працівника фондового ринку. Проте професійного свята працівників страхової індустрії досі не встановлено. Слід зазначити, що на кінець 2011 року на страховому ринку України було зареєстровано майже 440 страхових компаній та понад 150 інших професійних учасників (страхових брокерів, агентств, асистуючих компаній, аварійних комісарів, аджастерів та сюрвеєрів, актуаріїв тощо), що забезпечують робочими місцями велику кількість громадян.

У зв’язку з цим, у відповідь на звернення об’єднань страховиків, я маю намір порушити перед Президентом України клопотання про встановлення в державі професійного свята — Дня працівників страхової індустрії.

Андрій ПІНЧУК, народний депутат.