«Позачергові вибори у Верховну Раду в Москві розцінюють як такі, що відбулися», — заявив учора заступник міністра закордонних справ РФ Григорій Карасін. «Той розклад сил, який поки що вимальовується, напевно, дає змогу керівництву України всерйоз зайнятися вирішенням кореневих проблем свого суспільства», — підкреслив високопоставлений дипломат.

Леонід Слуцький, голова комітету СНД 

Держдуми, сказав, що «поважає вибір тих, хто брав участь у голосуванні», але вибори не були вільними й демократичними. Російські сенатори мають намір співпрацювати з новообраними депутатами українського парламенту. Спікер верхньої палати Валентина Матвієнко вже надіслала у Верховну Раду запрошення взяти участь у сесії міжпарламентської асамблеї СНД у Санкт-Петербурзі. А голова комітету з міжнародної політики Володимир Джабаров вважає, що «легітимність виборів в Україні викликає сумніви».

На відміну від чиновників і законодавців політична опозиція вітає результати парламентських виборів в Україні. Борис Нємцов заявив, що «Україна показала приклад побудови громадянського суспільства, країни з реальною демократією». Економіст Сергій Алексашенко вважає, що результати виборів підкреслили:   «в України є фантастичний шанс на проведення найглибших і дуже болючих для суспільства реформ, прощання з корумпованим минулим».

Але найцікавіше коментували вибори в Україні росіяни на вулицях Москви. «В Україні пройшли найчесніші за всю світову історію вибори», «Які українці молодці! Не пустили комуняк у Раду!», «Результати виборів підтвердили, що більшість українського населення хоче бачити себе в Європі, а не в «совке», «Вкотре переконуюся, що майже всі громадяни Росії, навіть ті, хто непогано розбирається в політиці, і які стежать за нею не тільки по телевізору — НІЧОГО не розуміють в українських реаліях».

 

Москва.