Фонд допомоги і розвитку дітям Чорнобиля започаткував свій останній проект — масштабну програму з телемедицини. Про це під час прес-конференції заявили його засновники Зенон та Надія Матківські. За їхніми словами, ФДРДЧ запровадить програму в 13 лікарнях таких міст, як Володимирець, Донецьк, Івано-Франківськ, Київ, Луцьк, Львів, Полтава, Рівне, Херсон, Чернівці та Чернігів. Її реалізація передбачає закупівлю та встановлення необхідного обладнання, проведення тренінгів для лікарів з використанням ключового обладнання, а саме — ультразвуку з різноманітними датчиками та комп’ютерами, високоякісними відео- та аудіосистемами.
Зенон Матківський пояснив, як працює інноваційна технологія: «За допомогою точних датчиків ультразвуковий апарат передає зображення серцебиття маленького пацієнта, його черевної порожнини, мозку або плоду вагітної жінки. Потім, завдяки спеціальному телемедичному програмному забезпеченню та обладнанню, зображення передається через високошвидкісний Інтернет у будь-яку точку світу для проведення консультацій в реальному часі».
Він також розповів про народження фонду. «Я ніколи не забуду свій перший візит до США. Адже у той час вся країна двиготіла від Чорнобиля. Коли я розповів про це Зенону та Надії Матківським, вони, не вагаючись, сказали: ми допомагатимемо Україні. Так народився цей фонд», — зазначив народний обранець. За його словами, фонд вклав в Україну 63 мільйони доларів. Це набагато більше, ніж дворічний бюджет нашої медицини.
Посол США в Україні Джон Ф. Теффт вважає дуже доречним те, що на завершення своєї діяльності Зенон Матківський оголосив початок комплексної програми телемедицини, що вкотре дасть можливість вивести українську систему охорони здоров’я на новий рівень. Він переконаний, що ФДРДЧ обрав цей проект тому, що це одна із найкращих інвестицій в майбутнє України, адже завдяки йому надається доступ до глобальної мережі фахівців і лікарів.