Влада України змогла провести вибори на значній частині території країни відповідно до демократичних вимог, констатував спеціальний координатор і глава місії короткострокових спостерігачів ОБСЄ Кент Харштедт під час учорашньої прес-конференції місії спостерігачів у Києві. «Це означає новий крок для України у проведенні виборів відповідно до демократичних зобов’язань».

***

Голова комітету Європарламенту в закордонних справах Ельмар Брок заявив, що результат (екзит-полів) має велике значення для української демократії і становлення правової держави. «Вони дозволять провести процес трансформації, який необхідний для того, щоб зробити Україну сучасною та успішною країною. Думаю, тепер у парламенті для цього є гарантована більшість», — заявив Брок.

«Вирішальну роль відіграє той факт, що більшість отримали демократичні партії. Результати виборів — це відмова від ліво- і праворадикальних партій, це вибір на користь проєвропейських сил, на користь демократії. Це покладе край розмовам про фашизм в Україні... Я думаю, що це грандіозна перемога демократії», — сказав Брок.

***

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт і посол США при ОБСЄ Денуел Беєр вважають нинішні вибори до Верховної Ради «українською демократією в дії» і «ще одним кроком на демократичному шляху України». Про це йдеться у спільній заяві дипломатів.

***

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд привітав проведення позачергових парламентських виборів в Україні. На своїй офіційній сторінці у Фейсбук він зауважив, що тепер президент і прем’єр-міністр зобов’язані здійснити демократичні реформи, які підтримали виборці. І хоча остаточного результату ще немає, на думку пана Ягланда, вибори «стали яскравим виразом прагнення українського народу до миру, демократії та єдності країни».

***

У своєму мікроблозі у Твіттері прокоментував вибори в Україні і голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. «Вітаю народ України! Перемога демократії та європейських реформ».

***

«Вітаю з хорошими виборами, я бачу чіткий вибір шляху до створення сучасної європейської країни на основі реформ», — написав у Твіттері комісар ЄС із питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле. Він вважає, що результати виборів свідчать про бажання країни йти шляхом європейських реформ.

***

Результати дострокових парламентських виборів в Україні мають стати підґрунтям для реформування влади. Про це на сторінці у Твіттері написав і екс-міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт. «Це виглядає, як безумовна перемога проєвропейськості й реформ в Україні. Сподіваюся, кінцеві результати підтвердять це. Такі результати мають стати гарним підґрунтям для потужного реформування влади. Тепер лідери мають це забезпечити. Пріоритет — економіка», — зазначив Більдт.

*** 

МЗС Литви оприлюднило заяву, в якій наголошено, що Литва і в майбутньому підтримуватиме Україну на шляху до європейського оновлення. «Ми поважаємо вибір українського народу і віримо, що Україна переконливо піде шляхом європейського оновлення, формуючи сильну, єдину і розвинену державу». «Символічно, що ці вибори пройшли за кілька днів до початку набуття чинності Угоди про асоціацію між ЄС та Україною».

***

Делегація міжнародних спостерігачів від ПАЧЕС оцінила хід парламентських виборів в Україні позитивно. Під час прес-конференції у Києві глава делегації Давид Саганілідзе відзначив відсутність застосування адмінресурсу. Коментуючи низьку явку виборців, передає «Інтерфакс-Україна», Д. Саганіліздзе, зауважив: «Явка 52% — це немало».

***

Спостерігачі ГУАМ визначили парламентські вибори в Україні такими, що відбулися. Під час брифінгу голова парламентської асамблеї організації і глава групи спостерігачів Анатолій Димитріу, зокрема, заявив, що вибори стали «твердим і переконливим кроком Європу» і відбулися з дотриманням стандартів ОБСЄ та Ради Європи міжнародних зобов’язань та вітчизняного законодавства.

***

У звіті Міжнародного центру виборчих систем (ІCES), також акцентовано увагу на тому, вибори відповідали принципам в вимогам виборчого права.