Ставлення до ухваленого закону про вибори залежить від шансів політика на майбутніх парламентських перегонах. Таку думку під час «круглого столу» висловив народний депутат від Блоку Литвина Олег Зарубінський.
Коментуючи змішану систему виборів, народний обранець підкреслив, що якісний склад Верховної Ради третього та четвертого скликань (формувалася в 1998-му і 2002 роках за змішаною системою) був кращий.
П’ятивідсотковий прохідний бар’єр О. Зарубінський вважає досить високим. «У Нідерландах — 0,67 відсотка, у Португалії — 18 відсотків. Тому питання можна дискутувати, — переконаний він. — Але ми змушені були на це йти, оскільки вважаємо, що ця система краща, ніж та, яка діяла до цього».
Водночас, за його словами, Україні не вигідний і дуже низький, і дуже високий бар’єр. «Коли буде сильно низький — у Верховну Раду проходить багато політсил, і потім виникають проблеми для прийняття спільного рішення з того чи іншого питання. А коли високий — у парламенті не можуть бути представлені інтереси суспільства», — пояснив народний обранець.
О. Зарубінський переконаний, що шанси для фальсифікації парламентських перегонів у 2012 році є. Оскільки вибори фальсифікують не закони, а конкретні люди. Але хоча б яким був закон про вибори, він все одно повною мірою не може всіх задовольнити.
Народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко заявив: «ПР робитиме все від неї залежне, щоб мати більшість у Верховній Раді. Однак щось прогнозувати за рік до майбутніх виборів — це все одно, що ворожити на кавовій гущі».
У свою чергу народний депутат від «БЮТ-«Батьківщина» Сергій Соболєв вважає: опозиції треба припинити плач Ярославни. А сісти за стіл переговорів і насамперед домовитись, хто формуватиме мажоритарні округи. За його словами, опозиція за результатами парламентських виборів може посісти понад 60 відсотків місць у Верховній Раді. Отож, щоб отримати таку кількість голосів, необхідно забезпечити гідну явку громадян.
Народний депутат від «НУ—НС» Ірина Геращенко зазначила: багато кандидатів йтимуть на парламентські вибори як самовисуванці, а потім переходитимуть в партію влади, щоб отримати депутатський мандат. Якщо самовисуванець свідомо йтиме від ПР, за нього ніхто не проголосує.
«Нунсівець» Віктор Матчук вважає, що впровадження п’ятивідсоткового бар’єра дає реальні шанси потрапити до парламенту політичним силам, які нині там представлені.
Прогноз
Віктор Матчук: «Половина українців або взагалі не прийдуть на дільниці, або частина з них все-таки з’являться, але зіпсують виборчі бюлетені. А влада здійснюватиме адміністративний тиск на тих кандидатів, які йтимуть по мажоритарних округах».