Найвагомішою в боротьбі з корупцією в країні є роль Служби безпеки. Так вважають 44 відсотки експертів. Дослідження проводилось на початку листопада нинішнього року. Опитано близько 70 політологів, журналістів, громадських діячів. Третина опитаних віддали голоси за Генеральну прокуратуру, 10 відсотків — за міліцію. Такі дані під час прес-конференції оприлюднив голова правління Інституту української політики Кость Бондаренко.
За його словами, дві третини експертів переконані, що для подолання цього явища не вистачає винятково каральних заходів. На їхню думку, державі треба боротися не з проявами, а з причинами корупції. Серед рекомендацій з цього приводу вони вказують на необхідність скорочення чисельності чиновників, контролюючих структур, підвищення заробітних плат державним службовцям тощо.
Представник головного управління СБУ із боротьби з корупцією та організованою злочинністю Павло Кузьменко повідомив: після набуття чинності (з першого липня цього року) Законом «Про засади запобігання і протидії корупції» та внесених змін до відповідних законодавчих актів спецпідрозділами СБУ складено 216 протоколів про адміністративні правопорушення. 92 — вже розглянуто судами, до відповідальності у вигляді штрафів притягнуто 89 осіб.
Директор Інституту глобальної економічної та енергетичної стратегії України Юрій Нерубай відзначив системність підходів СБУ до питання боротьби з корупцією.