З початку року луганські правоохоронці зафіксували на цвинтарях області 12 фактів вандалізму, що був справою рук дітей і підлітків. Це серйозний привід замислитися!..

— Навіщо ти це зробив? — запитував співробітник кримінальної служби у справах дітей у дев’ятирічного Ігоря.

— Хотів купити тістечок і кока-коли, — шмигаючи носом, відповідав той.

— І скільки тобі обіцяли грошей?

— Двадцять гривень...

Хлопчику дуже хотілося цієї солодкої води, цього смачного тістечка, що дає насолоду вже одним своїм солодким ванільним запахом... Навряд чи він думав про те, в який блюзнірський спосіб дістануться йому гроші. Та й ситуація склалася не на його користь: старші хлопці взяли в долю, пообіцявши поділитися здобиччю, тому відмовлятися не можна — вважатимуть боягузом. Власне, і роботи було небагато — всього лише розкопати стару могилу до основи пам’ятника або хреста, а там уже старші хлопці добудуть швелера самі. Ігор не приховує, що, крім суто матеріального інтересу, цвинтар приваблював ще якоюсь екстремальністю, таємничістю справи, на яку він ішов. «Хрещення» пройшло вдало, свій заробіток у 20 грн. Ігор одержав без обману, і коли обмивали «цю справу», вперше... напився. Життя здалося прекрасним... Аж до того моменту, поки не потрапив у міліцію, де в нього почали вимагати відповідь: «Навіщо ти це зробив?»

У полюванні за металом

Так, найчастіше наругу над могилами неповнолітні вчиняють у полюванні за металом. Це раніше підлітки приходили на цвинтар заради бравади: зможу пройти вночі серед могил чи злякаюся? Сьогодні цвинтар приваблює можливістю добути метал — огорожки, рейки, залізні хрести, металеві столики та лавки. Словом, усе, що приймають пункти металобрухту. Такого роду вандалізмом займаються переважно підлітки з родин із соціально низьким статусом, де, по-перше, немає коштів на потреби дитини, а, по-друге, дуже низький моральний клімат. Крім того, почастішали випадки, коли наругу над могилами вчиняють вихованці будинків-інтернатів.

У Кремінній на центральному цвинтарі невідомі за одну ніч розвалили п’ять могил: зруйнували надгробні пам’ятники, вирвали хрести. Як з’ясували правоохоронці, до цього вандалізму причетні вихованці Кремінської школи-інтернату №2. Всім трьом хлопчакам ще не виповнилося 14 років, вони знали, що до кримінальної відповідальності через вік їх притягнути не можуть, тому діяли, можна сказати, нахабно.

— Пізніше з’ясувалося, що ці підлітки вже проходили у справі розкрадання й навіть грабежу, — розповідає начальник відділу кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в Луганській області Сергій Монахов. —Можна припустити, що перспектива в хлопців досить сумна. Не виключаю, що, досягнувши віку, коли потрібно відповідати перед законом, вони потраплять туди, куди їх сьогодні так несе.

Блюзнірський «бізнес»

Кричущий випадок стався в селі Новозванівка Попаснянського району. Тут група підлітків поглумилася над 40 могилами. Причому головні заводії брати Овчаренки вчилися в сьомому класі, їхній товариш — у п’ятому, а найстаршому «металістові» виповнилося 15 років. Це вже не вихованці інтернату, у кожного із хлопців є батьки. Але можливості забезпечити своїх дітей матеріально вони не мають. От пацани й знайшли спосіб заробити гроші. Одному потрібен мобільний телефон, другому — плеєр, а третьому — пивця попити та сигаретку викурити. У цьому випадку вандалізм має комерційний характер.

— Цей спосіб «заробляння» грошей блюзнірський, — коментує Сергій Монахов. — І дуже примітивний. Сумно, що «бізнес», яким займаються алкоголіки та бомжі, тепер перейняли діти. Додам, зневірені діти, що не можуть заробити грошей в іншому місці й легально. На жаль, вандалізм на цвинтарях помітно активізувався цього року й це тривожний сигнал для нашого суспільства.

Шабаш конкурентів?

Після серії наруг над могилами, які сталися нинішнього літа, Луганськом поповзли чутки, що, мовляв, це справа рук сатанистів, які в місцях поховання людей проводять свої ритуали. Однак Сергій Монахов спростовує це: народ надивився американських фільмів і тепер вигадує. Принаймні міліція не одержувала таких сигналів, не затримувала людей, схожих на сатанистів, і не розганяла їхні шабаші. Однак іншу версію Сергій Монахов відкидати не став. Наприклад, населення деяких мікрорайонів Луганська, розташованих поблизу цвинтарів, вважає, що могили грабує... конкуренція. Виробництв з виготовлення надгробних пам’ятників і хрестів багато, а роботи на всіх не вистачає. Тому наймають людей, які приводять могили в такий стан, що їх треба відновлювати.

Примітно, що наруги зазнають тільки старі могили. Сучасні гарні та дорогі надгробні пам’ятники вандали не чіпають. Пояснюється це просто: «гробарі» працюють там, де металобрухт із землі дістати не так важко. А от пам’ятники історії і культури не чіпають тому, що тут часом нема чого брати, якщо вони не зроблені із бронзи. Знову ж, йдеться не про мораль, а про елементарну вигоду. Тому якщо хтось поглумився над пам’ятником В. І. Леніна — це не діти. Це політики.

Луганськ.