Нагадаємо: згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України заборгованість у заробітній платі має щомісяця зменшуватися на 15%. На жаль, не всі регіони можуть упоратися із цим завданням. І це вже певною мірою тенденція.

На засіданні уряду на початку листопада Прем’єр-міністр Микола Азаров зажадав ліквідувати зарплатні борги, зокрема у Львівській і Миколаївській областях. Так, трудівникам Львівщини на той період не доплатили 66 млн. грн. з початку року. У цьому глава уряду звинуватив колишнього голову ОДА Львівщини Михайла Цимбалюка.

Схоже, у регіоні почалася операція під назвою «ліквідація». Нинішній голова Львівської облдержадміністрації Михайло Костюк доручив скоротити заборгованість з виплати заробітної плати в області, передає ГолосUA. Він дав вказівку: на 1 січня 2012 року сума боргу не повинна перевищувати 40 мільйонів гривень. І доручив оприлюднити список підприємств-боржників разом із прізвищами директорів у ЗМІ. Мовляв, їм стане соромно й народ одержить свої зарплати.

Утім упоратися із цією проблемою швидко не вдасться, вважають експерти.

— Половина боргів —у підприємств, що перебувають у стані банкрутства. Їхніх співробітників відправлено у відпустки за свій рахунок. Значна заборгованість (більше 100 млн. грн.) — на працюючих машинобудівних підприємствах. За ними йдуть шахти, електростанції тощо. Вони заборгували 95 мільйонів гривень, — передає коментар старшого дослідника інституту економічних досліджень Віталія Кравчука Gazeta.ua. — Найбільше, 400 мільйонів гривень боргів, — в галузях освіти, медицини, культури тощо. Щомісяця на зарплати українцям потрібно 27—28 мільярдів гривень. До кінця року заборгованість у зарплаті не зменшиться.

А от на думку експерта Фонду соціальної безпеки Юрія Гаврилечка, яку він висловив в інтерв’ю «Голосу України», ситуація з несвоєчасними виплатами громадянам їх чесно зароблених грошей прямо пов’язана з питаннями пріоритетного розподілу фінансів і реальним падінням економіки.

— Незважаючи на бравадні доповіді уряду про зростання ВВП і нульову інфляцію, пересічний українець на собі цього позитиву не відчуває. Просто йде маніпуляція цифрами. А в житті ціни на продукти зростають. Зовнішні борги — теж. А віддавати їх доводиться громадянам, — каже співрозмовник. — Після прийняття нового Податкового кодексу невигідно працювати малому й середньому бізнесу. Зростає безробіття. Зменшуються відрахування до Пенсійного фонду. Збільшуються борги у зарплаті. Але при цьому в держави є гроші на проведення Євро-2012!

Проблема в тому, що уряд і на наступний рік закладає оптимістичні картини зростання економіки. Під них формуються видатки держбюджету. Тому від затримок зарплат і пенсій за такого підходу ніхто не застрахований.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.