Нещодавній випускник курсів за професією «Робітник фермерського господарства» Олександрійського відділення Рівненського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості Дмитро Ривчук із Гощанського району задоволений, що тепер має роботу в невеличкому фермерському господарстві. Каже, що здобуті знання і навички йому стали у пригоді, а досвід, вважає, прийде з часом.
— Ця професія дуже популярна на ринку праці, — розповідає директор Рівненського обласного центру зайнятості Іван Ткачук. — Майже всіх випускників курсів працевлаштовано. Практично вже перед випускними іспитами вони знають свого майбутнього роботодавця, бо, як правило, проходять у нього виробничу практику.
— Робітник фермерського господарства — це інтегрована професія, яка передбачає фактично весь комплекс професій, що актуальні на селі, — продовжує Іван Ткачук. — Тому й навчання за цією професією триває одинадцять місяців. Адже слухачі мають освоїти великий обсяг знань і навичок. Вони вчаться основ агрономії, меліорації ґрунтів, тваринництва, а також керувати автомобілем, тракторами різних марок, їх технічно обслуговувати і ремонтувати. Отримують необхідні знання, щоб зайнятися бджільництвом, овочівництвом (як у відкритому ґрунті, так і у теплицях). Останнє дуже актуально для Рівненщини, яка ухвалила обласну програму з розвитку овочівництва. Майбутні робітники фермерського господарства знайомі з основами електротехніки, слюсарної справи, комп’ютерної грамотності, обліком у фермерському господарстві... Тож є випадки, коли випускники курсів, отримавши такі знання, і самі стають фермерами. У цьому підсобляє виплата одноразової допомоги з безробіття для відкриття власної справи. Можна отримати для цього ще й маловідсоткові кредити до 50 тисяч гривень із коштів обласного бюджету. Це передбачено обласною програмою підтримки розвитку фермерства.
Багато невеликих фермерських господарств, на відміну від агрокорпорацій, не можуть собі дозволити наймати вузькопрофільних фахівців, тож робітники фермерського господарства для них дуже потрібні, бо, залежно від сезону, можуть працювати і в рослинництві, і у тваринництві, на перевезеннях та інших роботах. Хоча й великі сільськогосподарські підприємства, як засвідчила практика, теж не проти мати таких універсальних робітників.
В Олександрійському відділенні Рівненського ЦПТО Державної служби зайнятості створено чудові умови для опанування безробітними цією та іншими професіями. Тут є найсучасніші сільськогосподарська техніка та реманент, навчальна теплиця, добре обладнані навчальні кабінети та майстерні, комп’ютери, навчальні тренажери. «І, звичайно, навчальні поля, — додає завідувач Олександрійського відділення Олександр Сидорець. — А оскільки навчання тривале, то у слухачів курсів є можливість проявити себе в агрономії — виростити ту чи іншу культуру».
Загалом у Рівненському ЦПТО ДСЗ безробітні можуть опанувати майже півсотнею професій, чимало з яких дуже актуальні в сільській місцевості.
Рівне.
На знімку: інструктор дає поради перед виходом на  навчальне поле.
 
У комп’ютерному класі.
 
Під час навчання на автотренажері.
 
У навчальній теплиці.
Фото Вікторії БУДЬКО.