«Такої сумної наради я давно не проводив», — зазначив голова Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Ларін під час наради за участю керівників територій, на якій аналізувався стан розвитку житлового будівництва в області.

Підстав для оптимізму справді бракує. Адже за рівнем введення в експлуатацію житла Кіровоградщина нині посідає 24 місце в державі. В черзі на одержання квартир — понад 19 тисяч родин, а планові показники, доведені Кабміном, у першому півріччі виконано лише на 10 відсотків. Мало того, в усіх містах обласного підпорядкування та районах простежується зниження обсягів введення в експлуатацію житла. У Вільшанському, Голованівському, Добровеличківському, Компаніївському, Новомиргородському, Онуфріївському, Світловодському та Устинівському районах не здали жодного квадратного метра. Головним інвестором житлового будівництва і надалі залишається приватний забудовник.

За словами першого заступника голови облдержадміністрації Андрія Ніколаєнка, нинішнього року заплановано зведення дев’яти багатоповерхівок різних форм власності: три в самому Кіровограді, п’ять — в Олександрії, одна — у Новомиргороді. Але з усього видно, що навіть такий об’єм будівництва цьогоріч не виконати. Тому прийнято порядок, який дає можливість узаконити самовільні забудови. Головне тепер, щоб керівники територій допомогли жителям області вчасно оформити документацію для отримання права власності на нерухомість. І тут варто поквапитися, бо з 1 січня 2012 року нове законодавство у сфері містобудування це унеможливить.

Та чи не найвагомішою причиною того, що будівництво житла на Кіровоградщині майже не ведеться, є абсолютна відсутність зацікавлених інвесторів. Цьому посприяли і тривала підготовка Мінрегіонбудом нормативно-правових актів до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», і низька платоспроможність населення, зокрема, внаслідок надто високих банківських ставок щодо іпотечного кредитування тощо.

Але оскільки самим озвученням причин проблеми не вирішити, було прийнято рішення негайно розробити дієві заходи задля добудови вже зведеного житла, навести лад у містобудівній документації, а також долучити до участі у державних програмах, таких як «Доступне житло», самих мешканців області.

Насамкінець Сергій Ларін наголосив: «Наше спільне завдання — розробити новий дієвий алгоритм будівництва житла на основі співфінансування». Нагадаємо: нещодавно за версією газети «Комментарии» Сергія Ларіна було визнано одним із лідерів рейтингу голів обласних державних адміністрацій. Цікаво, за якими критеріями оцінювали діяльність глави ОДА?