Голова Верховної Ради України Володимир Литвин впевнений, що політична структурованість суспільства надасть життю країни нової якості. Про це він заявив у інтерв’ю журналу «Эксперт Украина».
«Я є стійким прихильником мажоритарної системи виборів з висуванням кандидатів від політичних партій, — зазначив В. Литвин. — Тільки тоді наші люди не будуть лютою ненавистю ненавидіти тих, кого обирають, а політичне структурування суспільства набуде цивілізованого характеру».
За таких умов, на переконання керівника українського парламенту, в Україні шляхом природного відбору із двохсот партій, які є на сьогодні, залишиться не більше десяти. Тоді, вважає він, «з’явиться політична відповідальність, країна та суспільство почнуть рухатися до нової якості життя».
Водночас змішану систему виборів, яка передбачає обрання половини депутатів у мажоритарних округах, а другої половини — за партійними списками, слід розглядати, на думку В. Литвина, як компроміс. «Запевняю, що і за такої системи парламент стане відповідальнішим та сильнішим», — наголосив він, нагадавши, що саме за таким принципом було обрано парламент, який 2004 року діяв як справжній представницький орган народу та продемонстрував лідерську функцію, попередивши загрозу громадянської війни.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.