20—21 листопада на Волині побував Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк.
Шлях пролягав через Камінь-Каширський район. Він один із тих, що найбільше постраждали від аварії на ЧАЕС, тут бідні, супіщані землі та майже немає колективних господарств і промислових підприємств. Тож населення району здебільшого виживає за рахунок роботи в лісі, який займає тут понад 40 відсотків території, а також вирощуванням картоплі, моркви, столових буряків, збиранням чорниць чи грибів. Та цього року кон’юнктура склалася не на користь поліщуків: ціни на овочі та картоплю низькі, покупців обмаль, а посушлива осінь залишила мешканців району без грибів.
Утім, не бракувало проблем і до цього часу. Соціальна сфера, турбота про яку раніше лягала переважно на колгоспи, тепер залишилася під опікою сільських рад, у яких з коштами завжди сутужно. Тож під час відвідин таких великих сіл як Пнівне, Раків Ліс, Нові Червища, міста Камінь-Каширський А. Мартинюк цікавився насамперед тими об’єктами, які забезпечують життєдіяльність цих населених пунктів. В Нуйно, наприклад, є можливість переобладнати приміщення колишньої школи-інтернату під дитячий садочок, тож А. Мартинюк, з’ясувавши можливості і плани місцевої влади, пообіцяв допомогти з вирішенням цього питання.
У місті Камені-Каширському А. Мартинюк завітав у дитячий садок №2. Вікна в цьому приміщенні старі, через них втрачається багато тепла, тож вирішено, що частину їх, насамперед у дитячих спальнях та ігрових кімнатах, буде замінено.
Приміське село Раків Ліс — найбільше на Волині. В ньому проживає майже чотири тисячі осіб. Тут виникла проблема з облаштуванням нового кладовища. Місцева громада за власні кошти обгородила його і хотіла б збудувати тут капличку, та грошей бракує. Адам Іванович пообіцяв підтримати селян у їх добрих справах.
У Нових Червищах інша проблема. Тут молодь хоче переобладнати під спортивний зал колишню колгоспну майстерню. Є можливість за порівняно невеликих затрат отримати спортивний зал площею до 600 квадратних метрів, тож це питання теж буде вивчено.
Найдовше Перший заступник Голови Верховної Ради затримався в селі Карасин Маневицького району, бо приїзд припав на свято села та відкриття нового клубу. Майже чотири роки споруджували в Карасині цей культосвітній заклад, та брак коштів стримував введення важливої для села споруди. Роботи пожвавилися лише після того, як Адам Іванович посприяв розв’язанню фінансової проблеми. Щиро порадіти обнові до клубу прийшли чи не всі мешканці Карасина. А. Мартинюк, вітаючи їх зі святом, відзначив наполегливість і господарську кмітливість сільського голови Віктора Савчука, якій зумів ефективно використати відведені кошти і в стислі терміни завершити роботи.
Наступного дня в місцевому Святомихайлівському храмі, до речі, збудованому ще 1691 року, було освячено три нові дзвони, подаровані храму Першим заступником глави парламенту. Святкове богослужіння очолив митрополит Луцький і Волинський УПЦ Нифонт. Він сказав добре слово на адресу присутнього на врочистостях Адама Мартинюка, відзначивши його внесок у розвиток духовності краю.
Оскільки перебування Першого заступника Голови Верховної Ради в області припало на День працівників сільського господарства, то аграрники Волині всюди цікавилися перспективами українського села, насамперед можливим законодавчим оформленням ринку землі, наслідками, які можна очікувати після того, як вона стане конкретним товаром.
— Хотілося, щоб наше село мало ті перспективи, на які заслуговує, — зауважив Адам Мартинюк. — А особливо ж, виходячи з того, що нині світ переживає продовольчу кризу і вона буде тільки загострюватися, наша держава могла б мати від цього певний економічний зиск, бо таких чорноземів, які має Україна, мало де є у світі. «За правильної організації сільськогосподарського виробництва ми можемо щороку отримувати 100 мільйонів тонн зерна. Це один напрям. Другий — це цукрові буряки. Україна має змогу пів-Європи завалити своїм цукром, якби була на те воля і можливість держави. А щодо наших волинських селян, то вони чудові, працьовиті, добрі люди. Тож хай щастить їм у нелегкій праці на високі врожаї, хай кожен день приносить радість і задоволення», — побажав А. Мартинюк.
Волинська область.
Зліва направо: голова Маневицької районної ради Петро Зінчук, Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк і голова райдержадміністрації Микола Миронюк відкривають новозбудований клуб села Карасин.
Фото автора.