В існування чарівників та всіляких інших чаклунів українці не вірять — це, мовляв, казочки для дітлахів. Але ось нещодавно в Херсоні з’явилася злодійська ватага, члени якої «відводили очі» цілком дорослим і самостійним людям так майстерно, що будь-який маг позаздрить. Троє городян підшукували насичені електронікою офіси приватних фірм і магазини, які торгують побутовою технікою, але не обладнані системами відеоконтролю прилавків. Намітивши підходящу точку, трійця під виглядом покупців заходила в приміщення. Поки один із поплічників (він, схоже, мав навички гіпнотизера-початківця) невимушено «заговорював» продавця або офісного службовця і відволікав його увагу, решта двоє хапали апаратуру, що сподобалася, і виходили з крамниці. Після цього третій співучасник припиняв розмову й преспокійно виходив слідом із порожніми руками.

З магазинів організована злочинна група викрадала переважно ноутбуки та іншу дорогу комп’ютерну техніку. Але не гребувала вона й іншим устаткуванням — аби тільки воно коштувало дорого й продавалося легко. Так, під час вилазки в Голопристанський район винахідлива трійця примудрилася винести з місцевого шопу імпортний опалювальний котел, який насилу проліз у вхідні двері! І щораз пропажу персонал торговельної точки виявляв тільки після того, як злодіїв зі своєю здобиччю уже і слід захолов.

Спільники залишалися невловимими кілька місяців — піймати їх на гарячому ніяк не вдавалося. Однак міліцейські оперативники перешерстили ринкові лотки й міні-маркети, які продавали вживану комп’ютерну техніку. І в одній такій крамничці виявили ноутбук, викрадений 11 січня в офісі приватної фірми на вулиці Жовтневої революції. Працівники магазину описали людину, яка дешево продала ноутбук, і через неї сищики вийшли на інших членів ватаги. В їхньому розшуку дуже допомогла та обставина, що лідер угруповання неодноразово потрапляв у поле зору правоохоронних органів, і його описання разом із «пальчиками» у банку даних МВС давним-давно було.

— З’ясувалося, що один із трьох затриманих вісім разів (!) був судимий за крадіжки й подібні злочини. Тепер стосовно нього й стосовно його поплічників знову порушено кримінальну справу за статтею 185 КК — за крадіжку, вчинену групою осіб за попередньою змовою, — підсумовує начальник Суворовського райвідділу міліції Херсона Олександр Кошевой. — Слідство вже має у своєму розпорядженні докази причетності спільників до чотирьох крадіжок дорогих товарів, але їх може виявитися значно більше. Роботи для з’ясування усіх деталей злочинної біографії затриманих теж має бути чимало.

На жаль, ліквідація одного організованого злочинного угруповання зовсім не означає, що ви вже не зіткнетеся іншими вмільцями в галузі відведення очей — їх у нас нині хоч відбавляй. Уже після затримання трьох магазинних «потрошителів» біля ринку в приміському селищі Чорнобаївка, що під Херсоном, зупинився вантажний «Мерседес», на якому їхав комерсант із Джанкоя, котрий мав намір закуповувати в нашій області городину. В цей час хтось пробив у «мерса» колесо. І коли заклопотаний водій його міняв, хтось, який залишився невідомим, тихенько заліз у відкриту кабіну, викравши звідти сумку із грошима, призначеними для оплати товару. А грошей було ні багато ні мало — 175 тисяч гривень!