Футбол. Того дня, коли Львів жив матчем Україна—Австрія, в місті відбулася ще одна цікава подія. Звичайно, не така значуща, як виступ національної збірної, але важлива для студентського футболу країни, котрий є істотною частиною великого організму.

До міста Лева приїхали: генеральний секретар Спортивної студентської спілки України Валентин Гаврилко і перший віце-президент Всеукраїнської футбольної асоціації студентів (ВФАС), заслужений тренер України Олег Первушкін. До того ж завітали з досить серйозною місією.

Річ у тім, що вже багато років відбуваються національні чемпіонати країни серед команд вищих навчальних закладів (нинішній — у двох конференціях «Захід» і «Центр-Південь», 12 команд). До речі, вони мають постійну інформаційну підтримку від «Голосу України». Але серед учасників чомусь відсутні представники Львова та області. Хоча в цьому краї є багато вишів, студенти яких залюблені у футбол і мають високу кваліфікацію.

Саме ця тема стала предметом, сподіватимемося, корисної розмови, учасниками якої були тренери, завідувачі кафедр фізкультури і спорту навчальних закладів, функціонери. Під час обміну думками не прозвучало звинувачень, претензій. Навпаки було висловлено багато цікавих пропозицій. А головне, що деякі ВНЗ Львівщини готові підключитися до студентського чемпіонату України. Адже мають і відповідну базу, і сильні команди.

Це насамперед Університет фізичної культури і спорту, Академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, Комерційна академія, Національний університет «Львівська політехніка», Національний університет імені Івана Франка, Дрогобицький національний педагогічний університет імені Івана Франка.

Якщо бодай один із цих закладів включить свою команду в чемпіонат ВФАС, це вже буде кроком уперед. Можливо, першопрохідцем стане колектив Університету фізичної культури і спорту, якому сам Бог велів пристати до цієї справи.

Старший викладач кафедри футболу цього університету, у минулому арбітр національної категорії Олександр Огірчук запевнив, що в наступному чемпіонаті ВФАС їхні студенти неодмінно виступатимуть. А прийматимуть суперників на своєму оновленому стадіоні.

Щось схоже почули й під час відвідин спорткомплексу Комерційної академії від завідувача кафедри фізкультури і спорту Ігоря Блащака:

— Свого стадіону поки що не маємо, — розповів Ігор Михайлович. — Але є стадіон «Гарт», де й грати-

мемо.

До цих слів додам, що наша розмова відбувалася в чудовому суперсучасному спорткомплексі, де є місце і для міні-футболу, і для зимових тренувань футболістів.

Звичайно, головне слово за ректорами. Але певну надію дарує той факт, що серед них чимало прихильників футболу. Тому й настрій під час львівської наради був оптимістичний. Готові активно посприяти справі досвідчені авторитетні фахівці — голова Спортивної студентської спілки Львівської області Богдан Юхницький і голова Львівського обласного управління фізичної культури і спорту Міністерства ОНМС Ярослав Гавриг. Ці добродії доклали особливих зусиль, щоб така корисна зустріч відбулася.

Отже, ми почули багато добрих і правильних слів, конкретних пропозицій. А тепер бажано, щоб і до конкретних справ дійшло.

Віктор БРАНИЦЬКИЙ, член виконкому ВФАС.

Львів—Київ.