Енергозберігаюча віддача інвестицій
Кількість енергоносіїв, необхідних щорічно для функціонування міста, рівноцінного Донецьку, Стокгольму або Одесі, заощаджено в Україні завдяки реалізації програми UKEEP. Цей значний факт було названо на другій з моменту старту програми в 2007 році церемонії вручення нагород за кращі результати у впровадженні проектів з підвищення енергоефективності, що відбулася в Києві.
UKEEP є кредитним продуктом, розробленим Європейським банком реконструкції і розвитку для українських приватних компаній, які хочуть зменшити енергоспоживання, збільшити виробництво власної енергії або зробити її використання ефективнішим і готові інвестувати в такі проекти.
На церемонії не раз підкреслювалася особлива гострота проблеми енергозбереження для України, що витрачає втричі більше енергії, ніж середньостатистичне її споживання в Євросоюзі. В умовах невизначеності і непрогнозованості цін на основні енергоносії, залежності нашої країни від імпорту газу питання забезпечення українських підприємств альтернативними джерелами енергії рівноцінне виживанню вітчизняної економіки. У цьому контексті із задоволенням відзначалося два, на думку розробників і учасників програми, позитивні моменти. Перший полягає в тому, що за чотири з гаком роки реалізації програми було схвалено 49 проектів загальною вартістю понад 100 мільйонів американських доларів. Разом з енергетичною економічністю, про що йшлося вище, їх впровадження дало змогу скоротити викиди вуглекислого газу в атмосферу в еквіваленті, рівному щорічним вихлопам 220 тисяч легкових автомобілів. Другий момент пов’язаний зі значним зростанням інтересу до програми, розширенням кола її учасників.
Переконливим свідченням цього стало, зокрема, і те, що якщо під час першого підбиття підсумків було вручено лише три нагороди, то тепер кращих визначено в п’яти номінаціях. Переможцями в більшості з них міжнародне журі визнало проекти клієнтів АТ «Укрексімбанк». Зокрема, в номінації «Найбільш екологічно сприятливий проект» пальму першості віддано проекту, реалізованому на запорізькому виробничому об’єднанні «Дніпроспецсталь». Миколаївське ТОВ СП «Нібулон» нагороджено за впровадження ефективної енергозберігаючої технології в аграрному секторі, ЗАТ «Гадячсир» (Полтавська область) — за найінноваційніший проект із переробки молока, а кіровоградське ВАТ «Креатив Групп» номіновано за реалізацію найбільшого проекту, що дає можливість використовувати у виробництві рослинної олії відновлювану енергію. Крім того, філія Укрексімбанку в Івано-Франківську відзначена як найактивніше регіональне представництво банку-учасника, а власне Укрексімбанк визнано кращим банком-партнером.
Серед інших лауреатів також Хмельницька макаронна фабрика, банк Форум і його Чернівецька філія.
Свого роду бенефіс Укрексімбанку значною мірою закономірний. Він перший підтримав UKEEP у 2007 році і звалив на себе нелегку ношу першопрохідця, він став надійним партнером і ЄБРР, і програми, і клієнтів-учасників. Укрексімбанк профінансував понад 30 інвестиційних проектів на загальну суму більш як 70 мільйонів американських доларів в 14 областях України. За словами голови Правління АТ «Укрексімбанк» Миколи Удовиченка, фінансування енергетичних програм разом із підтримкою українського експорту стало одним із пріоритетних напрямів діяльності банку. І він продовжує нарощувати потенціал для реалізації програм у галузі енергоефективності.