Учора Генеральний штаб ЗС України відзначав свій 20-літній ювілей. За словами начальника Генштабу генерал-полковника Григорія Педченка, за цей час зроблено чимало. Необхідно було зламати стереотипи й старі підходи до способів і методів використання армії, навчитися жити й захищати батьківщину в нових умовах. У заслугу Генштабу його начальник ставить проведені за останні два роки військові навчання. Зокрема, «Адекватне реагування-2011». У ньому було задіяно не тільки армію, а й інші силові структури, органи виконавчої влади. Перевірили, як діятиме територіальна оборона в умовах воєнного часу.

На запитання «Голосу України»: «Які проблеми армії виявили ці масштабні дослідницькі навчання?» генерал-полковник відповів:

— Серйозні проблеми ми побачили, насамперед, у системі керування. У прикордонників — одна система, у внутрішніх військ — інша. За такого розбалансування ми не зможемо у воєнний час швидко налагодити взаємодію між силовими структурами та органами місцевої влади. А по-друге, навчання продемонстрували, що форми та методи підготовки військ застаріли. Вони не відповідають викликам ХХ століття. Звикли наступати дивізіями й полками й продовжуємо цього навчати. А треба орієнтуватися на мобільні, маневрені війська. Зараз створюємо новий вид військ — сили спеціальних операцій. Уже створено керування цих сил. Наступного року воно буде реформовано в командування.

Висновки, зроблені за підсумками цих навчань, знайдуть відображення в Програмі реформування і розвитку Збройних Сил України на 2012—2017 рр. На даному етапі головним завданням для армії і її мозкового центру є відновлення боєздатності техніки та озброєнь і підготовка військових професійних кадрів, які змогли б на ній працювати.

Занепокоєний головнокомандувач ЗС України низьким рівнем фізичної підготовки військовослужбовців. Сам він, майстер спорту із самбо, хоче прибрати животики у своїх підлеглих.

— Я не розумію, як може військовий виконувати свої професійні обов’язки, будучи фізично не підготовленим. Я оголосив наступний рік роком фізичної підготовки й спорту. І насаджуватиму культ фізпідготовки!

А ще військова рада Генштабу визначила 2012-й роком офіцера-лідера. Акцент на тому, щоб виховувати якості лідерів у майбутніх командирів уже в стінах військових навчальних закладів.