Засоби масової інформації під час виборчої кампанії не будуть захищені законодавчо. Оскільки закон про вибори народних депутатів не передбачає мораторій на позапланові перевірки медіа. Про це під час «круглого столу» на тему «Інтеграція України в європейське інформаційне суспільство» заявила представник парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Ірина Геращенко (на знімку друга ліворуч).

«Усі, хто дивиться телебачення та читає газети, можуть погодитися з тим, що, на жаль, влада, опозиція і медіа активно залучені до формування в Україні віртуального політичного світу. Це насправді не допомагає, а, навпаки, заважає суспільству сформувати своє бачення, засноване на фактах, які відбуваються в політиці. Отже, постає запитання: чи відповідає нині вітчизняне інформаційне поле європейським засадам? На мою думку, ні. Тому це питання треба порушувати, щоб усвідомити, як зупинити негативні тенденції», — зазначила вона.

Парламентарій підтримує Президента в тому, що владі треба якомога серйозніше розповідати про свою роботу. Адже, за її словами, люди, які мають пояснювати зрозумілою мовою про реформи, навіть не знають різниці між блогом і прес-релізом, представленням політика в соціальних мережах і в традиційних медіа. Тобто консервативна влада веде пострадянську інформаційну політику, котра не пристосована до викликів сучасності.

Говорячи про позитивні моменти щодо інтеграції України в європейське інформаційне суспільство, І. Геращенко підкреслила, що одним із гучних проектів цього року є відкриття українського офісу «Euronews». «Є багато зауважень, приміром, наскільки контент вітчизняної версії відповідає стандартам демократичної подачі інформації, але у будь-якому разі цей проект потрібно вітати, підтримувати і рекламувати, бо це гарний приклад інтеграції нашої держави у європейський інформаційний простір», — наголосила народний обранець.

І. Геращенко розповіла, що є ідея запровадити постійний семінар про євроінтеграцію для регіональних журналістів.

У свою чергу, президент Європейської медіаплатформи Ханне Северінсен (на знімку крайня праворуч) вважає, що інтернет може слугувати надійним засобом боротьби із корупцією.

Також, за її словами, для суспільства є дуже важливою прозорість, і саме інтернет може стати засобом висвітлення ходу адміністративної реформи. Окрім цього, вона підкреслила, що мережа інтернет відкриває нові можливості для бізнесу в Україні.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.