По Європі блукає грипозний привид: настає сезон передбачень епідемії. 
Щеплення від цієї хвороби зажили в Україні одіозної слави. Та імунологи переконують: вакцини вже не ті, що 10—20 років тому, й безпечні для всіх. За українським законодавством, такі щеплення не є «рекомендованими», цебто обов’язковими, а робляться за власним бажанням. Ціни — на всякий гаманець: від 45 до 80 й більше гривень плюс послуги лікаря. Тих, кому шкода грошей на профілактику, попереджають: хворі платять значно дорожче.
Нині в Україні зареєстровано п’ять вакцин, що пройшли всі необхідні випробування. «Прищепилися» наразі більше 152 тисяч людей, повідомив директор Центру грипу та ГРВІ Центральної СЕС МОЗ України Андрій Александрін на прес-конференції, що відбулася вчора у столиці. 
За даними Центру грипу та ГРВІ, поки що хворих на грип в Україні не зареєстровано. Проте лікарі очікують, що інфекція, мігруючи з Європи, сягне наших територій найближчими тижнями. Андрій Александрін наводить статистику: щороку на грип хворіють у середньому 730—740 тисяч українців. А гострі респіраторні інфекції переживають близько восьми мільйонів (із них половина — діти). За словами лікаря, поки що про епідемію та карантини говорити рано. 
Хто ж ризикує найбільше і має щодуху стерегтися грипу?
— Найчастіше небезпечні ускладнення під час хвороби виникають у дітей віком до п’яти років, людей після 60-ти, хворих на цукровий діабет будь-якого типу та тих, хто має патології серцево-судинної й легеневої систем. А також у вагітних жінок. За статистикою, торік у реанімації таких було 10%. Їх треба особливо берегти, адже йдеться не тільки про життя жінки. Вагітність не входить до протипоказань вакцин від грипу, які зараз продаються, — попередила лікар-імунолог Наталія Винник. 
Вона не радить списувати хвороби на імунітет і наводить приклад: якщо дитина 5—6 разів на рік підхоплює ГРВІ й видужує, це нормально і навіть стимулює сили опору організму. На її думку, не варто відразу споживати аптечку імуностимулюючих та антивірусних ліків: організм упорається й сам, тільки треба знати, як йому допомогти. 
Андрій Александрін порадив: перед щепленням необхідно звернутися до лікаря й обумовити, який препарат купувати, і коли він має бути доставлений у поліклініку. 
Адже зазвичай вакцина має бути використана протягом двох годин після купівлі.