Верховна Рада продемонструвала, що у відповідальні моменти може знаходити порозуміння, переконаний Володимир Литвин.

Високі демократичні стандарти нового виборчого закону потрібно підкріпити високим рівнем відповідальності учасників виборів. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у п’ятницю в інтерв’ю телеканалу «Рада».

«Верховна Рада продемонструвала, що у відповідальні моменти може знаходити порозуміння, приймати узгоджені рішення», — сказав В. Литвин, зазначивши, що вчорашнє рішення «має не тільки внутрішнє значення, а й міжнародне звучання, оскільки розробка та прийняття закону про вибори перебували під пильною увагою європейських структур».

«Таким чином, є всі підстави стверджувати, що цей закон — на виріст», — додав він. Керівник парламенту зауважив, що, звісно, виборчий закон «кожен намагався приміряти на себе і під себе, і зрозуміло, що цим законом невдоволені всі». В. Литвин зазначив, що нові виборчі правила унеможливлюють адміністративний вплив на перебіг виборів. «Ніхто не зможе зняти з перегонів ані окремого кандидата, ані партію, що балотується до парламенту. Змінена практика формування виборчих комісій: тепер усі учасники виборчого процесу, а не лише ті, що представлені у Верховній Раді, мають право делегувати своїх представників у комісії», — пояснив він.

Новий виборчий закон, заявив керівник парламенту, «розрахований на демократичне суспільство, а отже, вся відповідальність за те, яка влада буде сформована в результаті виборів, лягатиме на людей». «Думаю, треба дати людям можливість самим приймати рішення, щоб потім не було нарікань, що вони не мали відношення до формування влади. Тепер доля країни — і це не пафос — у руках людей. Бо не залишилося жодної можливості, жодної шпарини для адміністративного ресурсу», — сказав В. Литвин.

Прес-служба Верховної Ради України.