Формування місцевих бюджетів на 2012 рік обговорювали під час засідання Спілки секретарів місцевих рад. Адже закладені Міністерством фінансів у проект держбюджету показники місцевих кошторисів не забезпечують навіть мінімальної потреби у видатках за захищеними статтями. Дефіцит ресурсів на виконання делегованих державою повноважень у головному фінансовому документі на наступний рік становить 32 мільярда гривень.
Голова Комітету з питань бюджету Валерій Баранов переконаний: якщо переговори з Росією завершаться успішно, то ціна на газ стане відома до кінця листопада. А держбюджет, сподівається він, приймуть на початку грудня.
Разом з тим, підкреслив народний обранець, проблема фінансування житлово-комунального господарства була й залишається серйозною. Зокрема, в проекті держбюджету було передбачено зниження фінансування цієї сфери порівняно з попереднім роком.
Валерій Баранов повідомив, що Президент доручив уряду виділити на фінансування ЖКГ п’ять мільярдів гривень.
Голова профільного комітету зазначив: основним джерелом доходів місцевих бюджетів є податок з доходу фізичних осіб — 93%. А в європейських країнах основною складовою доходів місцевих бюджетів є податок на нерухомість. Він нагадав, що з першого січня наступного року набуває чинності закон про податок на нерухомість. Водночас до парламенту уряд вніс законопроект про податок на розкіш. «Я наполягатиму, щоб ці гроші надходили в місцеві бюджети», — підкреслив народний депутат.
Місцеві бюджети, зазначив В. Баранов, украй незадовільно освоюють субвенції з головного фінансового документа держави. За його словами, це відбувається через те, що органи місцевої влади не мають серйозних програм і проектів соціально-економічного розвитку.
Крім того, директор центру правової допомоги містам АМУ Віктор Кравченко презентував підготовлені експертами Асоціації законопроекти про внесення змін до законів «Про статус депутатів місцевих рад» та «Про місцеве самоврядування в Україні». Документами пропонується, зокрема, більш чітко виписати процедуру висловлення недовіри міському голові, конкретизувати підстави відповідальності посадових осіб органів місцевого самоврядування та інше.
За підсумками проведеного обговорення учасники засідання вирішили направити звернення Спілки секретарів місцевих рад АМУ до керівників держави щодо бюджетного забезпечення територіальних громад на наступний рік.