Учора у світі відзначався день відмови від куріння. Для більшості українців, щоправда, це «свято здорових легенів» пройшло непомітно. Через погану звичку, а точніше — хворобу, лише двадцяти п’яти відсотків українців решта 75 — псують здоров’я та відчувають шалений дискомфорт.

Майже 94 відсотки українців усвідомлюють шкідливість мимовільного вдихання тютюнового диму. Попри це, щороку понад сто тисяч наших громадян помирають від хвороб, спричинених палінням. Із них майже десята частина були так званими пасивними курцями. Воно і не дивно, адже відомо, що тютюновий дим містить майже чотири тисячі хімічних речовин, частина із яких канцерогенні.
Дим від цигарок — це справжня біда наших барів, ресторанів, кафе і нічних клубів. Законодавча вимога квотувати кількість місць для курців та некурців у співвідношенні 50 на 50 здебільшого зводиться до формальності. Як свідчить моніторинг, проведений Інститутом медіа права, 79% столичних закладів громадського харчування порушують її. Зони для некурців якщо і виділяються, то повітря там не таке і чисте. Інакше й бути не може, каже Наталя Король, експерт з питань неінфекційних захворювань бюро ВООЗ в Україні: «Стовідсотково відфільтрувати повітря від тютюнового диму в закритих приміщеннях неможливо. Безпечної ж його концентрації не існує. Навіть одна молекула може спричинити канцерогенез або атеросклеротичні процеси. Це значить, що якщо ви перебуваєте у барі і відчуваєте ледь помітний запах тютюну — наражаєтесь на небезпеку». Змінити це і відстояти право переважної більшості українців на здорове життя намагається Коаліція громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну». Пропонує: повністю заборонити курити в ресторанах, кафе, барах. Це, мовляв, збереже здоров’я не тільки відвідувачів, а й тамтешніх працівників, які змушені весь час працювати в умовах «димової блокади». А якість відпочинку від цього навряд чи погіршиться.
Між тим маленький привід для оптимізму таки є. Згідно з проведеними дослідженнями, за останні п’ять років рівень поширеності тютюнокуріння серед українців знизився майже на 13 відсотків.