Законопроект про ринок землі може бути прийнятий у першому читанні та в цілому до кінця року. Про це заявив на брифінгу лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов (на знімку).

За його словами, у парламенті відбулася нарада за участі міністра сільського господарства, керівників комітетів і фракцій, на якій досягнуто розуміння, що законопроект ще потребує доопрацювання. За прогнозом Єфремова, швидше за все депутати підуть на такий варіант: відправлять законопроект на повторне перше читання, щоб включити в цей документ низку питань, які розбурхують сьогодні громадськість, і зняти напруження. А наприкінці року депутати зможуть проголосувати в першому читанні й у цілому. При цьому політик підкреслив, що більшість не хоче поспіхом приймати цей закон. І якщо до кінця року законопроект не буде проголосований у цілому, мораторій на ринок землі автоматично буде продовжено. У пропонованому законопроекті введення ринку землі відсувається до 2013 року й прописано, які супровідні законопроекти повинні ще ухвалити депутати. При цьому значно лібералізуються питання купівлі чорноземів: зменшується кількість землі, яку може купити людина, це може зробити тільки громадянин України. «Ми не квапимося, — сказав О. Єфремов. — Нам головне прийняти дуже серйозний документ, який визначав би політику держави в цьому питанні».

Щодо виборчого закону лідер фракції бачить два варіанти розвитку подій. Якщо опозиція не братиме участі в голосуванні, то більшість візьме за основу законопроект, підготовлений робочою групою при Президентові, й обіцяє враховувати зауваження, що були внесені, у тому числі представниками меншості, зокрема, щодо формування виборчих комісій. «Ми йдемо на те, щоб комісії формувалися тими політичними партіями й незалежними депутатами, які братимуть участь у виборах, — зазначив О. Єфремов. — Але якщо опозиція не голосуватиме, тоді в нас складається формат взаємин у рамках більшості. За такого варіанта розвитку подій не виключаю голосування за законо-проект, поданий депутатами від більшості. Однак є підстави говорити про можливість консенсусу й виходу на погоджене голосування, щоб за цей документ проголосувала конституційна більшість депутатів».

Поки що залишаються відкритими питання про змішану систему, участь у виборах блоків і прохідного бар’єра — робоча група рекомендує ці питання віднести на голосування в сесійному залі як політичні.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.