Нинішній сезон цукроваріння обіцяє бути солодким. Вітчизняні переробні підприємства з буряку нового врожаю вже виробили 1,78 мільйона тонн білих кристалів. Це, стверджують у профільній асоціації, майже на 40 відсотків більше порівняно з аналогічним періодом 2010-го. У процесі цукроваріння задіяно 62 підприємства, а от у середині листопада минулого року їх було 46. Збільшенню кількості заводів, що бажають брати участь у сезоні, cприяло, зокрема, істотне підвищення торік цін на цукор.

З огляду на те, що наша країна за рік з’їдає 1,8 мільйона тонн солодкого продукту, нині очікування виробників, схоже, так і залишаться нездійсненними. Через надлишок цукру в країні (а Мінагропрод прогнозує, що буде зварено близько 2,2 мільйона тонн стратегічного продукту) ціни на нього в магазинах істотно впали — до 7 гривень за кілограм. Крім того, на подальше зниження вартості вплинуть перехідні з минулих років запаси й вимушений імпорт. Річ у тім, що під час вступу до Світової організації торгівлі Україна взяла на себе зобов’язання щорічно пускати до себе без мита 260 тисяч тонн закордонного цукру-сирцю. Тепер нашим виробникам, які й без того ризикують недоодержати прибуток, заморський напівфабрикат як ніколи недоречний.

Швидше за все, позбутися «надлишків» солодкого продукту, продавши його за кордон, теж буде проблематично. У багатьох країнах ситуація схожа, і там, захищаючи свого виробника, кинулися перекривати «цукрові» кордони. Так, у Росії валовий збір буряку нинішнього року, за прогнозами, становитиме 48 мільйонів тонн проти 19,9 млн. у 2010-му.

В Москві вже вирішили підвищити мито на імпорт білого цукру з України до 340 доларів за тонну (було — 243). Саме така норма прописана в тексті договору про зону вільної торгівлі країн СНД. Драконівські для нас санкції підтримали ще дві країни зі Співдружності незалежних держав — Білорусь і Казахстан, що робить експорт цукру до цих держав практично неможливим.