Перед міською владою Запоріжжя гостро постало питання: що робити з розцінками на послуги з утримання житлових будинків та прибудинкових територій? Комунальники б’ють на сполох: через зростання вартості електроенергії, пального й підвищення рівня мінімальної зарплати тарифи, що не змінювалися з 2008 року, зовсім не покривають витрат. За новими розрахунками, квартплата має зрости щонайменше вдвічі-втричі. Заступник начальника департаменту житлового господарства міськради Галина Охріменко стверджує: «Якщо не збільшити фінансування, то комунальники матимуть кошти лише на прибирання прибудинкових територій та утримання аварійної служби, а на все інше доведеться махнути рукою. Постане потреба у скороченні кадрів. Уже сьогодні механіки відмовляються лагодити ліфти. Причина — брак коштів на утримання техніки та зарплату».
Отже, підвищення тарифів — вимога дня. Але ж воно, як вважає керівник комісії з питань життєзабезпечення міста Геннадій Рекалов, цілком може вилитися в соціальний вибух. Саме цього й побоюються в міськраді. «Різкого зростання розцінок не підтримає ні виконком, ні депутати, ні я, — заявив міський голова Запоріжжя Олександр Сін. — Люди просто не зможуть сплачувати за свої помешкання такі суми. А це, крім усього, неминуче призведе до зростання неплатежів. Тарифи на обслуговування житлових будинків та прибудинкових територій мають забезпечувати належне функціонування комунальних організацій і бути посильними для запоріжців».
Але як цього досягти? Шукати додаткове фінансування в розмірі 12 мільйонів гривень, наприклад, у вигляді дотацій з міського бюджету? Чи, як пропонують деякі члени комісії з питань життєзабезпечення міста, провести диференціацію прибудинкових територій і на окремих ділянках підвищити тарифи на їхнє утримання? Такий варіант багатьом видається досить сумнівним, саме тому не влаштовує й міського голову. Він вважає, що диференціація спричинить невдоволення певної частини мешканців міста.
То що ж робити з квартплатою? Чіткої відповіді на це запитання поки що немає. Олександр Сін пропонує розв’язувати проблему за допомогою бізнесових структур. Раніше він уже виступав з ініціативою розділити прибудинкові території на ділянки й оголосити тендери на їхнє прибирання та висловлював припущення, що послуги приватних підприємців можуть виявитися для мешканців багатоповерхівок значно дешевшими, ніж послуги підприємств ремонтно-експлуатаційних об’єднань. Але тоді ця ідея не стала реальністю. То, може, прийшов час втілити її в життя?
До речі, схожа ситуація з тарифами і в Бердянську, де їх не змінювали п’ять років. Але тут сушити мізки над тим, що робити, міська влада не стала. За словами заступника міського голови Ігоря Крахмальова, розцінки на утримання житла та прибудинкових територій з 1 січня 2012 року буде однозначно підвищено. Поки що невідомо, на скільки. Нині в Бердянську це питання розглядають на громадських слуханнях.