Свого часу українські хлібороби лише вітали відкриття відділень зв’язку у своїх селах — це вважалося прикметою цивілізації і переконливим свідченням того, що населений пункт успішно розвивається. Але зараз цивілізації у херсонській глибинці істотно поменшало — тут закривають дедалі більше поштових «осередків».

Доволі типово розвиваються події, наприклад, у селі Клини Цюрупинського району Херсонщини: місцеве відділення зв’язку орендує приміщення, «успадковане» однією тутешньою агрофірмою ще з колгоспних часів. Після чергової реорганізації «проблемного» акціонерного товариства у нову бізнес-структуру її директор (він своє крісло зберіг) запропонував переукласти угоду, але за умови збільшення орендної плати... майже в шість разів! При цьому пошта в Клинах працює з нульовою рентабельністю, і збільшення витрат на оренду приміщення автоматично відкидає її у категорію збиткових. Нарощування збитків у нинішні скрутні часи зв’язківці дозволити собі ніяк не можуть, тому регіональна дирекція «Укрпошти» вже повідомила керівників Цюрупинської районної державної адміністрації та райради про намір припинити діяльність пошти в Клинах. Понад півтисячі мешканців села надалі обслуговуватиме один-єдиний листоноша, «приписаний» до відділення зв’язку у сусідньому селі Тарасівці.

Протягом останніх трьох років на Херсонщині вже закрито тринадцять сільських відділень зв’язку. Їх сяк-так замінюють «пересувні пошти», змонтовані на базі автомобілів. І цей процес, вочевидь, триватиме, оскільки більше половини відділень у сільських районах області є збитковими — підвищення тарифів на відправку листів, посилок, переказів просто не встигає за подорожчанням пального, комунальних послуг, підвищенням тієї ж орендної плати.

— Українське законодавство зобов’язує владу на місцях сприяти у виділенні приміщень під надання послуг поштового зв’язку. Однак нині такі часи, що кожен трактує закони, як йому заманеться. Скажімо, у селі Чулаківці Голопристанського району орендодавець через підняття розцінок на оренду вижив відділення зв’язку з капітальної будівлі, і тепер пошта у великому селі змушена переїжджати до приміщення з легких модульних конструкцій — власне, утепленого металевого ангару. Дуже сумніваюся, що Чулаківка від цього виграла. Натомість маємо абсолютно протилежні приклади: у селі Стрілковому Генічеського району сільрада своїм коштом підвела газопровід та відремонтувала відділення зв’язку. У селі Велика Кардашинка вже згадуваного Голопристанського району коштом місцевого самоврядування у відділенні зв’язку обладнали сучасну систему опалення. І таких протилежних за змістом прикладів можна навести багато, — каже директор регіональної дирекції «Укрпошти» Михайло Вертман.

Працівники «Укрпошти» на Херсонщині підкреслюють: існування відділення зв’язку в окремо взятому селі залежить насамперед від небайдужої позиції очільників територіальних громад. В разі, коли вони розуміють, що село без пошти — не село, а занедбаний хутірець при дорозі, то й у сприянні не відмовляють. Та якщо на скромному відділенні зв’язку хтось ще й власні ґешефти прокручувати намагається, жити сільській пошті залишається недовго.