Учора секретарі місцевих рад, що входять до Асоціації міст України, обговорили проблеми фінансування органів місцевого самоврядування. У засіданні також узяли участь голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Валерій Баранов, заступник керівника апарату парламенту Володимир Яловий, секретар Київської міської ради Галина Герега, віце-президент АМУ з питань виконавчої роботи Мирослав Пітцик. Від імені Голови Верховної Ради Володимира Литвина учасників засідання привітав В. Яловий.

 

В. Баранов підкреслив, що профільний комітет активно співпрацює з Асоціацією міст України та що внаслідок цієї співпраці вже ухвалено декілька законів та внесено зміни до Бюджетного кодексу, які позитивно вплинули на ситуацію в місцевому самоврядуванні. «Ми змінили принципи фінансування на утримання та ремонт доріг, крім того, з наступного року міські ради отримають цільові субвенції, з’явиться субвенція на закупівлю автомобілів «швидкої допомоги» та медичного обладнання (на загальну суму, що перевищує 2 мільярди гривень), хоча нею, на жаль, розпоряджатиметься обласна адміністрація», — повідомив він. 

Голова бюджетного комітету висловив сподівання, що держбюджет буде ухвалено орієнтовно 8 грудня або, в найгіршому разі, 22 грудня. «Ми пішли на порушення бюджетного процесу, тому що не маємо рішення Російської Федерації стосовно ціни на газ, — сказав В. Баранов, — але МВФ висунув нам умову: скоротити витрати та збільшити тарифи».