Голова Верховної Ради України Володимир Литвин учора відвідав Житомирську область із робочою поїздкою. У місті Новограді-Волинському він ознайомився з виставкою товарів сільгоспвиробників та переробників сільськогосподарської продукції, влаштованою з нагоди Дня працівників сільського господарства.

Керівник парламенту взяв участь в урочистостях з нагоди офіційного свята аграріїв. Виступаючи перед присутніми, він підкреслив, що нині ключового значення набуває питання землі.
В. Литвин підкреслив, що «земля — це не просто економічна категорія, це наша основа, менталітет, земля давала людям вроджену мудрість; маючи землю, люди мають багатство».
У цьому контексті він наголосив, що «земля обов’язково повинна мати ціну, а ринок землі не треба перетворювати на базар». В. Литвин висловив сподівання, що у парламенті буде знайдено компроміс, і декілька законопроектів щодо ринку землі будуть зведені в один закон, «який давав би людям і країні перспективу».
В. Литвин вручив відзнаки Верховної Ради України передовикам виробництва.
Під час поїздки на Житомирщину Голова Верховної Ради відповів на низку політичних запитань. Зокрема, він повідомив, що законопроект про ринок землі парламент розгляне у четвер. При цьому В. Литвин зазначив, що, «на превеликий жаль, у нас немає психологічної готовності до введення ринку землі», і звернув увагу на процеси тіньової приватизації у земельній сфері.
За словами Голови Верховної Ради, нині у парламенті зареєстровано низку законопроектів про ринок землі. І на його думку, алгоритм роботи має бути таким: спочатку парламент розглядає і обговорює всі законопроекти, потім той, що дістане найбільшу підтримку, береться за основу, направляється на повторне перше читання і доопрацьовується відповідною комісією з урахуванням усіх інших пропозицій. При цьому В. Литвин виступив категорично проти поспішного прийняття закону про ринок землі: «Тут повинен діяти відомий принцип: поспішай повільно».
Щодо виборчого законодавства, В. Литвин висловив сподівання, що тимчасова спеціальна комісія дійде згоди у ключових питаннях і винесе на обговорення компромісний законопроект про вибори народних депутатів. Як відомо, дві фракції — «БЮТ-«Батьківщина» і «Наша Україна — Народна самооборона» — внесли свої вимоги до тексту законопроекту і, за словами керівника парламенту, «більшість фактично погодила ці позиції, за винятком трьох політичних моментів, щодо яких є дискусія, і необхідно знайти компроміс». Голова Верховної Ради сподівається, що у сесійній залі «не буде демаршу», фракції меншості не покидатимуть робочі місця, а буде спільна робота і спільний результат.
Необґрунтованими та емоційними назвав В. Литвин звинувачення на адресу парламенту в тому, що своєю відмовою декриміналізувати статтю 365 Кримінального кодексу перешкодили євроінтеграційним прагненням нашої держави. «На мою думку, за всієї чутливості і складності цієї проблеми не потрібно, аби вся Україна стала заручником, — сказав він. — Вважаю, що є зацікавленість як з боку України у просуванні до Євросоюзу, так і Євросоюзу у тому, щоб Україна перебувала в орбіті європейського співтовариства».
Голова Верховної Ради висловив думку, що питання про кримінальну відповідальність Юлії Тимошенко ще не закрито. «Діалог триватиме, оскільки закон про гуманізацію економічних злочинів ухвалювали загалом, а мова йде про деякі знакові персоналії», — сказав він.
В. Литвин також повідомив, що перед підписанням цього закону необхідно проаналізувати, чи є збалансованим його текст, враховуючи, що під час голосування у другому читанні були враховані не всі поправки.
Прес-служба Верховної Ради.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
На передньому плані: голова Новоград-Волинської РДА Сергій Лавренюк знайомить Голову Верховної Ради України Володимира Литвина з експонатами виставки.