Третина м’ясо-молочної продукції, представленої в торговельних мережах нашої країни, не відповідає нормам. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Держспоживінспекцією. Так, із перевірених 400 тонн м’ясних та 200 тонн молочних продуктів майже 35 відсотків було забраковано та знято з реалізації. Найбільший огріх виробників: інформація на упаковці не відповідає дійсності. І тому написане на етикетці не завжди збігається із тим, що під нею. Іншими словами, прості українці, самі того не знаючи, оплачують на касі, скажімо, вершкове масло, а додому приносять і споживають спред. Фахівці Держспоживінспекції не можуть натішитись: нарешті держава виділила гроші на проведення досліджень продукції, представленої на споживчому ринку.
Витрачають заповітні 1,7 млн. гривень, зокрема, і на перевірку чи не найуживаніших продуктів. Далі, кажуть, від їхнього пильного ока не сховається ніхто: черга дійде і до виробників побутової техніки, і навіть до нафтопереробників. Щокварталу обіцяють звітувати перед українцями про проведену роботу. І поіменно називати всіх виробників, які проштрафляться. На власному сайті для цього навіть спеціальний розділ створили — «Скринька споживача». Тепер тут розміщуватиметься детальна інформація про проведені дослідження із зазначенням повної назви продукту, виробника, номера партії і, звичайно ж, із переліком «невідповідності вимогам».
Зважаючи на певні юридичні нюанси, ми писати назви торговельних марок-порушників не беремось. Та той факт, що однакові «відхилення» виявляються у різних виробників, дає право говорити про наявність певних тенденцій.
Отож виробники молочної продукції найбільше грішать використанням рослинних жирів. Їх удосталь виявили у вершковому маслі, твердих сирах та згущеному молоці. В сметані «шкутильгає» жирність. Як правило, фактичний показник на два відсотки нижчий від заявленого на упаковці. Учитися на помилках, схоже, не хочуть виробники курей-гриль. Фахівці Держспоживінспекції знову перевірили цих «крилатих», і знову виявили мезофільні аеробні та факультативно-анаеробні мікроорганізми й бактерії групи кишкові палички. А виробники м’ясної продукції продають... воду. В перевірених ковбасах (як варених, так і напівкопчених), сардельках та сосисках завищено масову частку вологи.
Тим часом у Держспоживінспекції запевняють: виявлені відхилення не означають, що продукція є небезпечною. Та продавати її — значить, обдурювати покупців. Адже якщо продукт виготовлено з дешевшої сировини, то й кінцевий товар має коштувати менше. А в нас висока вартість товару ще не запорука його якості.
На жаль, якщо у вас удома немає власної лабораторії, дізнатися, що саме ви їсте, досить складно. Розрізнити на око, чи є у вершковому маслі рослинний жир, без екстрасенсорики не вийде. А між собою господині діляться власними рецептами перевірки якості продуктів. Тестувати масло радять так: у прозору склянку з гарячою водою додати ложечку купленого масла й мішати до повного розчинення. Якщо після цього на стінках та на дні утворився осад, мовляв, іспит завалено. Щоби перевірити твердий сир, радять його шматочок залишити на кілька годин за кімнатної температури. Якщо він «спітнів» — це, буцімто, не сир, а сирний продукт. Щоправда, наскільки ці методи є точні — не відомо.