Український ринок праці обліпили злидні. Проте рівень безробіття — один із найнижчих в Європі: 8,9% серед людей працездатного віку. Прогнозують, що безробітних надалі ще поменшає. Однак від бідності це не врятує, попередили фахівці Національної академії наук та Центру Разумкова на прес-конференції у Києві.
За даними провідного експерта Центру Разумкова Павла Розенка, у країнах ЄС рівень безробіття становить у середньому 12—13%. Однак зрозуміло, що зарплати українців та мешканців єврозони порівнювати не варто. Здобута вища освіта не гарантує роботи. А робота не завжди вбереже від бідності. На думку Павла Розенка, головні причини криються в державній політиці (фахівців апріорі сприймають як дешеву робочу силу) та «затіненій» економіці.
— Найбільш жадібний роботодавець — держава, — констатує спеціаліст. — Середня зарплатня в Україні — на рівні 2700 грн. При цьому, наприклад, працівники сфери освіти отримують близько 2100 грн., охорони здоров’я і соціальних послуг —  1700 грн. Заборгованість уряду у зарплатах становить 1 млрд. 200 млн. гривень. Президент дає доручення ці гроші повернути, та уряд їх не виконує.
Ризик сповзти за межу бідності зростає, коли на світ з’являється немовля. За даними Держкомстату, 26% українських родин із однією дитиною бідують. Серед сімей із двома дітьми таких уже 39%. Хто ж наважився народити чотирьох і більше, у 70% випадків живе дуже скрутно.
Разюча різниця залежить і від того, де ви живете. Серед незаможних і бідних удвічі більше селян, ніж городян. Власне господарство може не тільки прогодувати, а й обтяжити. Через цю економічну діяльність селянам важче отримати статус безробітних, реєструватися в центрах зайнятості й отримувати грошову допомогу, зауважує провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Лідія Ткаченко. Спеціалістка вважає, що до державних центрів зайнятості переважно звертаються люди без «зв’язків», менш упевнені в собі. Павло Розенко додає: мета офіційних безробітних — не пошук місця, а щомісячні гроші. Адже більшість знаходить роботу через знайомих або просто відпочиває від попередньої. Вакансії, що пропонують центри, фахівці оцінюють скептично. Мовляв, часто-густо це неконкурентоспроможні робочі місця зі знову-таки низькими зарплатами.