Спецпідрозділ «Беркут» доставив із Києва до Львова «професора» Національного університету «Львівська політехніка» Андрія Слюсарчука. Львівська міліція звинувачує його в підробці документів та шахрайстві.

При вході в управління МВС у Львівській області затриманого в понеділок увечері махінатора чекали журналісти. На запитання: «Хто був його першою жертвою?» «професор» нецензурно вилаявся і зник за масивними дверима.

«Колегу» хотіли спустити по східцях

Дипломи Слюсарчука про закінчення медуніверситетів, про захист докторської дисертації виявилися липовими. «Професор нейрохірургії» був вихованцем школи-інтернату для недорозвинених дітей, навчався на штукатура та помічника майстра з ремонту швейних машин. А коли подорослішав, протягом 20 років незаконно займався лікуванням людей. Дехто з його пацієнтів передчасно відійшов в інший світ.

Андрій Токарський, завідувач нейрохірургічного відділення Львівської лікарні швидкої допомоги, пригадує, як вечорами, коли лікарі повертались додому, в палатах з’являвся «доктор» Слюсарчук і давав консультації хворим. У Львові медики пригрозили псевдопрофесору спустити його по східцях, якщо ще раз завітає.

Андрій Токарський відмовився взяти Слюсарчука на роботу, бо в нього не було оригіналу диплома про закінчення медуніверситету. Але це не завадило кадровикам із «Львівської політехніки» та Київської медичної академії післядипломної освіти імені Шупика призначити Андрія Слюсарчука на посаду професора.

У Києві йому дозволили зайти в операційну і стати третім асистентом. Більше того, шахраю з дипломом швейного ПТУ присвоїли державну премію України в номінації «наукові досягнення в галузі освіти» за цикл робіт «Комплекс освітніх інформаційних технологій подання, запам’ятовування та опрацювання надвеликих об’єктів інформації в процесі навчання».

Так народжувався новітній махінатор

Розкрутка новітнього Бендера почалася після того, як він продемонстрував свої здібності із запам’ятовування цифр у Львові в Палаці учнівської молоді. Тільки тепер виявилося, що унікальність Слюсарчука — це міф, який йому допомагали творити поки що невідомі покровителі. Швидше за все, не обійшлося без застосування сучасних технічних засобів.

Але з кого питати? Власник львівського приватного медзакладу «Богдан», який допомагав Слюсарчуку створювати «доктора Пі», вже відійшов у кращий світ. Саме з його допомогою шахрай вийшов на всеукраїнську арену, про нього написали всі українські ЗМІ. Після «рекорду України» будь-яку інформацію про Слюсарчука вже сприймали за чисту монету.

Другим інформаційним приводом згадати про його персону став факт пограбування кімнати «генія» в студентському гуртожитку «Львівської політехніки». «Я підійшов дуже близько до лікування людей від алкоголізму та наркоманії, але всі мої наукові праці викрали», — бідкався тоді Слюсарчук.

Виходив сухим із води

Першу кримінальну справу проти нього порушили ще в 1996 році за шахрайство, але чомусь до суду не довели. Потім були інші справи, проте покровителі завжди допомагали шахраю вийти сухим із води.

Хоч що говорили б нині про Слюсарчука, його унікальні здібності впливати на людей ніхто не ставить під сумнів. Це справді злий геній, який з дипломом профтехучилища ледь не очолив створений попереднім Президентом Інститут мозку.

Навіть його зовнішній вигляд говорив про те, що в Андрія Слюсарчука проблеми із психічним здоров’ям. Мабуть, тому всі поблажливо дозволяли вихованцю інтернату влаштовувати свої шоу. Слюсарчук ще з часів ПТУ частенько бігав з дипломатом, в якому лежав білий халат і фонендоскоп, — грався в лікаря. З роками ігри ставали серйознішими. За лікування в «професора» довірливі пацієнти платили тисячі доларів...

Львів.

Андрій Слюсарчук демонструє здібності гіпнотизера під час торішньої виставки в Києві.

Фото Володимира ГОНТАРА (УНІАН).