Спостерігаючи за тим, як у Луганську активно закуповують на зиму картоплю, цибулю та капусту, варто сподіватися: нинішньої зими проблем з овочами в населення не буде.

Переконливості також додає офіційна інформація аграрного управління облдержадміністрації. Картоплі, наприклад, згідно з раціональними нормами споживання, краю потрібно 285 тисяч тонн — по 124 кг на душу населення в рік, а фактично заготовлено близько 390 тисяч тонн. До того ж бульбу продовжують везти з інших регіонів — Сумської, Чернігівської та Черкаської областей. Причому за такими низькими цінами, що жителі Луганщини, переживши минулої зими значне подорожання вітамінної продукції, схоже, вирішили зробити максимум запасів і не жалкують для цього коштів. Показником ажіотажу навколо овочів став нещодавно відкритий оптовий ринок «Околиця», який працює по вихідних. Дари ланів та городів, які сюди привозять аграрії з Луганщини та інших областей, жваво розкуповуються. Схоже, споживачі мають рацію — купувати вигідно сьогодні, бо завтра буде дорожче. Адже городина, витягнута з погребів та сховищ, продаватиметься вже за новими цінами.

До речі, на Луганщині є вісім картоплесховищ, і вважається, що такої кількості регіону цілком вистачає. Бо 98 відсотків городини на Луганщині вирощується в приватному секторі. Ті самі картоплесховища, загальна потужність яких 12,2 тисячі тонн, нині заповнені десь на 40 відсотків. Правда, поки що жодне з цих приміщень не може похвалитись європейськими умовами зберігання, адже здебільшого це старі відреставровані будівлі.

 

Луганська область.