Політична складова державного управління на сучасному етапі державотворення в Україні все ще перебуває у стані динамічної трансформації — від командно-адміністративної системи до демократії, з періодичним зміщенням у той чи інший бік. Свідченням тому є процеси активного утворення та посилення складових політичної системи. На Кіровоградщині вони нині представлені партією влади та ще кількома досить потужними політсилами, що традиційно для українського політикуму ведуть між собою не так політдіалог, як політбаталії. На думку психологів: то не добре і не погано, в усьому має бути баланс. На думку політиків, для нашої досить молодої держави таке протистояння є пошуком зерна істини.

Крок за кроком

Голова Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергій Ларін оте зерно істини бачить у щоденній роботі, спрямованій на втілення в життя завдань, поставлених перед ним керівництвом держави. А головним принципом щоденної діяльності обласної влади є і буде девіз «Обіцяли — виконали!», наголосив він днями під час  ХХІІІ конференції обласної організації Партії регіонів.

— Рік, що вже майже добігає кінця, для Кіровоградщини ознаменувався тим, що ми увійшли у другий етап впровадження Програми економічних реформ «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», запропонованої Президентом України Віктором Януковичем, — каже Сергій Миколайович. — Найперше хочеться акцентувати увагу на тому, що рік тому почалося створення обласної програми соціально-економічного розвитку Кіровоградщини — «Центральний регіон-2015». А сьогодні ми вже можемо звітувати про високий рівень виконання ключових параметрів цієї програми у термінах на 2011 рік, хоча ми продовжуємо працювати над її доповненням.

Головні принципи, покладені в основу програми, — це збалансований регіональний розвиток та партнерство — для поліпшення життя населення Кіровоградщини, залучення інвестицій, створення нових робочих місць та перетворення області із сировинної території на регіон потужної переробки. Зважаючи на те, що Кіровоградщина увійшла не до всіх національних проектів, навесні в області було започатковано «Десять регіональних ініціатив» — задля прискорення реформ та активізації участі у них і влади, і громади. Це програми «Молоко Кіровоградщини», «Шкільна парта», «Світла Кіровоградщина», «Жива вода», «Затишний двір», «Зірка пам’яті» та інші.

Щодо Національного плану економічних реформ, то тут можна назвати конкретні кроки з його виконання. Крок перший — це дерегуляція всіх сфер життя. На рівні держави — спрощення дозвільних процедур і прийняття нормативно-правових актів. На рівні нашої області — це Єдиний центр із надання адміністративних послуг у Кіровограді, Інтернет-система контролю за виконанням обласної програми «Центральний регіон-2015» від об’єкта — до галузі, від села — до обласного центру та проект «Гаряча лінія голови облдержадміністрації». Останній проект діє півтора року, завдяки чому громада контролює роботу чиновників та виконання обіцянок депутатами місцевих рад. За цей час надійшло 20 тисяч дзвінків — скарг і пропозицій, а рівень звернень кіровоградців до Кабінету Міністрів, адміністрації Президента та інших установ суттєво зменшився.

Крок другий — це впровадження реформи у житлово-комунальному господарстві. Для жителів області це означає — об’єднання чотирьох міських водоканалів та найдовшого у державі водоводу «Дніпро-Кіровоград» у єдине ефективне підприємство. Цей крок дозволить утримати тарифи для населення та заощадить сотні тисяч гривень для місцевого бюджету. Ще один напрям реформи ЖКГ на рівні Кіровоградщини — запровадження альтернативних джерел опалення для комунальних підприємств. 

Крок третій — це виконання Національного плану дій у сфері освіти. У цьому році депутати Кіровоградської обласної ради затвердили проект першої в Україні обласної програми «Освітній округ-2015», яка удосконалить систему управління цією сферою та, головне, — забезпечить доступ до якісної освіти кожній дитині — й у селі, й у райцентрі. 

Крок четвертий у роботі владної команди на Кіровоградщині стосується охорони здоров’я.

Немає злітної смуги

Значно менше оптимізму в баченні того, що діється нині на Кіровоградщині, у представників опозиції. Зокрема, народний депутат України, член фракції «БЮТ-«Батьківщина» у Верховній Раді Валерій Кальченко вважає, що обіцянки влади не підтверджені відповідними діями.

— У період передвиборної президентської кампанії Віктор Янукович та Сергій Ларін багато обіцяли задля стрімкого розвитку області, — констатує Валерій Михайлович. — Зокрема, йшлося про добудову Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд, розвиток буровугільного басейну, виділення коштів із держбюджету (близько 420 мільйонів гривень) на Новокостянтинівське уранове родовище, перезатвердження державної програми забезпечення сталого розвитку регіону, видобування та первинної переробки уранової сировини, підписання угоди щодо регіонального розвитку області між Кабміном та облрадою (1342 мільйони гривень), газифікацію західних районів області тощо. Всі ці та інші програми провалено минулого та нинішнього року, жодних перспектив, що вони запрацюють, нема й на майбутній рік.

В. Кальченко каже, що має на руках документи, які підтверджують такі висновки.

— У вересні цього року голова облдержадміністрації вкотре помпезно заявив, що міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко вирішив проблему буровугільного басейну. Натомість із офіційної відповіді з Кабінету Міністрів, — стверджує Валерій Кальченко, — я дізнаюся, що лише оголошено тендер на розробку програми, яка, можливо, буде затверджена тільки в наступному році. Програми не працюють, відтак, і коштів на їх реалізацію не надходило.

— Минуло більше року відтоді, коли Президент урочисто відкрив міжнародний аеропорт у Кіровограді, — згадує Валерій Михайлович, — а об’єкт як не працював, так і не працює, навіть злітної смуги немає. Тож політик робить висновок: «Широко розрекламована програма «Центральний регіон-2015» глобально провалена, а 10 регіональних ініціатив влади слід перейменувати в 10 регіональних провалів».

Не можна сказати, що лише місцеві активісти БЮТу не схвалюють дій влади на місцях. Цьому підтвердженням є і створений 22 серпня Кіровоградський комітет опору диктатурі. До його складу увійшли сім обласних осередків політичних партій: ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», «Нашої України», Народного руху України, партії «Реформи і порядок», партії «Фронт змін» та Партії захисників Вітчизни. А зініційована в середині жовтня «Фронтом змін» акція «Україна проти Януковича!», звісно, б’є й по авторитету партії влади загалом. Невдоволені діями керманичів першої величини, зокрема, й обласних, і діти війни, чорнобильці й афганці, представники малого та середнього бізнесу, які власну оцінку діям влади періодично висловлюють із промовистими гаслами в руках під стінами обласної державної адміністрації. 

Якби вибори уже сьогодні...

Нещодавно керівник Центрально-української соціологічної лабораторії Едуард Клюєнко представив результати соціологічного дослідження, що проводилося на Кіровоградщині наприкінці вересня — на початку жовтня. Воно показує ставлення жителів до діяльності обласної влади та до реалізації ключових проектів, започаткованих нею. Участь у дослідженні взяли 604 респонденти із 25 населених пунктів області.

З’ясовано, що більшість опитаних діяльність голови облдержадміністрації Сергія Ларіна оцінили на «четвірку», а за сумарним показником позитивно оцінюють роботу керівника області 60 відсотків респондентів.

Лише п’ять відсотків опитаних жваво відстежують усі політичні перипетії. А коли б вибори до парламенту відбувалися вже сьогодні, то перше місце, як засвідчило соцопитування, посіла б Партія регіонів, друге — БЮТ і третє — Комуністична партія.

Кіровоградська область.

Фото автора.