Щоб продемонструвати оточуючим власну «крутість», херсонським обивателям не треба лізти на вершини бізнес-кар’єри або вигравати вибори. Для цього достатньо назбирати всього-на-всього близько тисячі «зайвих» гривень — щоб оплатити виготовлення та доставку з Києва так званих індивідуальних номерних знаків для особистого транспорту.

Слова «бос», «президент», «адвокат» або «юрист» у замовників таких знаків особливо популярні, кажуть у ДАІ Херсонщини. Очевидно, їхні власники розраховують на якісь переваги в дорожньому русі та на поважніше ставлення з боку ДПС (може, з удаваним чи навіть справжнім юристом, щоб уникнути судового позову, зв’язуватися не захочуть і «тачку» не зупинять).

— Із 2007 року, коли МВС «узаконило» другий комплект платних номерних знаків з буквеним або графічним зображенням на вибір автовласника, їх придбали вже майже шістдесят жителів нашої області. Попервах їх купували десятками, але нині такого ажіотажу немає — приймаємо по два-три замовлення на місяць, — повідомив подробиці начальник відділу автотехнічної інспекції управління ДАІ Херсонщини підполковник Віктор Щербак.

Не всім відомо, що з 2007 року в Україні платними є й так звані ВІП-знаки, що складаються з комбінації чотирьох однакових цифр, наприклад, 0001, 5555, 7777. Вони коштують 20 тисяч гривень. Ціна чимала, однак навіть у кризу ці гроші охоче викладають амбіційні бізнесмени та чиновники.

До того ж якщо «словесними» номерними знаками прикрашають навіть найдешевші легковики на кшталт «ДЕУ» і «Таврій», то таблички з «щасливими» цифрами ставлять винятково на машини найпрестижніших моделей — «Мерседеси», «БМВ», дорогі джипи.

Іномарок з такими ВІП-номерами на Херсонщині вже понад чотири десятки, і щомісяця надходить ще одне-два замовлення. Красиво жити, як то кажуть, не заборониш. І навіть криза цьому бажанню вітчизняних автолюбителів не перешкода.