Погоджувальна рада
 
Нинішнього пленарного тижня до розкладу засідань Верховної Ради включено 126 питань, серед яких два внесено  Президентом як невідкладні — про державну службу та про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності, три — для повторного розгляду з пропозиціями Президента, 49 урядових законопроектів. Глава парламенту Володимир Литвин повідомив, що уряд звернувся з листом до Верховної Ради з проханням відкласти розгляд держбюджету на 2012 рік у зв’язку з тим, що тривають перемовини з Російською Федерацією щодо ціни на газ.
Триває також і робота комісії з питань опрацювання виборчого законодавства. В. Литвин зауважив, що проекти нової редакції закону про вибори народних депутатів розглядатимуться тільки після узгодження основоположних позицій і, у разі погодження політичних позицій, залишаться лише технічні питання. У п’ятницю перед парламентом звітуватиме Тимчасова слідча комісія з питань розслідування обставин та наслідків діяльності на українському ринку нафтопродуктів компанії «Лівела» та інших пов’язаних із нею юридичних осіб. 
Загалом до кінця року залишилося три пленарні тижні. На розгляді в парламентських комітетах перебуває 987 питань, із них підготовлено до розгляду 154 питання. Від депутатів уже надходять пропозиції провести додаткові пленарні засідання. Не виключено і що вечірні пленарні засідання триватимуть до завершення розгляду всіх запланованих питань.
Глава парламенту та народні депутати привітали із днем народження першого заступника голови фракції «БЮТ-«Батьківщина» Андрія Кожем’якіна. Парламентарій від імені фракції заявив, що головним завданням є боротьба за свободу лідера партії «Батьківщини» Юлії Тимошенко. Опозиція висунула вимогу: першим питанням у вівторок розглянути законопроект 
№ 9221 про декриміналізацію економічних злочинів.
Лідер фракції «НУ—НС» Микола Мартиненко заявив, що головна політична тема — виборчий закон. За його словами, опозиційними фракціями напрацьовано зміни до базового законопроекту, який направлено на висновок до Венеціанської комісії, і депутати готові надалі працювати. І за потреби провести додаткове пленарне засідання. Коментуючи ці пропозиції, Голова Верховної Ради В. Литвин підкреслив, що головне — виробити принципові підходи і щоб в остаточному варіанті було знайдено компроміс та спільну позицію. 
Фракція Партії регіонів підтримала ініціативу В. Литвина працювати щоденно до завершення розгляду запланованих питань, повідомив її лідер Олександр Єфремов. Регіонали заявили, що не проти розпочати роботу з законопроекту № 9221 про декриміналізацію. Лідер фракції також звернув увагу на те, що робоча група з опрацювання законопроекту про вибори народних депутатів України схиляється до того, щоб взяти за основу законопроект, напрацьований робочою групою, створеною Президентом. «Ми єдині в тому, щоб вибори було проведено чесно і прозоро», — сказав О. Єфремов.
Фракція КПУ, за словами її лідера Петра Симоненка, наполягає на тому, щоб оперативно розглянути закон про антикризові заходи, спрямовані на захист вітчизняного товаровиробника та ринку, переглянути позиції щодо Митного союзу та єдиного економічного простору з країнами СНД.
Фракція Народної партії запропонувала включити до порядку денного проект закону про внесення змін до Податкового кодексу щодо підтримки сільськогосподарських виробників та розглянути його без зволікання.
Пролунало декілька пропозицій щодо години запитань до уряду у п’ятницю. Депутати домовилися заслухати двох міністрів — ЖКГ та охорони здоров’я — по 15 хвилин кожного.
Олег Зарубінський, Володимир Макеєнко.
 
Микола Мартиненко, Андрій Кожем’якін.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.