Під будівлею Верховної Ради кипить робота: ремонтують і цементують паркан, який уже двічі ламали мітингувальники. Робітники працюють навіть уночі, але без жодних розпізнавальних знаків. Тож і депутати на погоджувальній раді, і журналісти цікавилися, звідки «ростуть ноги в паркану». Глава парламенту Володимир Литвин на брифінгу після погоджувальної ради повідомив, що звернувся до Кабінету Міністрів та Київської міської держадміністрації з проханням чітко роз’яснити, які роботи проводить столична влада, а не намагатися сховатися чи переадресувати ці питання одне до одного. «Це територія київської міської влади і це робота одного з її підрозділів, який підпорядкований міській владі, — сказав В. Литвин. — Верховна Рада не має до цього паркану жодного стосунку, бо якби мала до цього стосунок, я міг би це реалізувати лише після рішення регламентного комітету».
Упродовж тижня також проводитимуться консультації щодо обрання Голови Рахункової палати України. На цю посаду запропоновано кандидатуру Петра Порошенка. Як пояснив В. Литвин, це питання досі не розглядалося, бо не було кандидатури, яка могла б набрати 226 голосів депутатів.
Законопроект про гуманізацію відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності (№9221) у другому читанні буде розглянуто сьогодні — таке рішення погоджувальної ради. Після виступів представників фракцій депутати проголосують за внесення низки питань до порядку денного, а потім розглянуть законопроект про декриміналізацію. Чутливою є пропозиція про декриміналізацію статей 364 та 365 Кримінального кодексу (за якими засуджено Ю. Тимошенко), зауважив В. Литвин. Його позиція: не виходити на остаточне прийняття цього законопроекту, доки не досягнуто компромісу. «Доцільніше відправити цей законопроект на третє читання, щоб була відкрита дорога для пошуку і знаходження компромісу, — вважає глава парламенту. — Але нині бере гору інша логіка: якщо рішення не буде прийнято — блокувати роботу Верховної Ради». Водночас В. Литвин застеріг: «Зруйнувати Верховну Раду, навіть цю, розкритиковану, розхристану, дуже просто. Але це означає позбавити себе майданчика і зменшити поле цивілізованого демократичного розвитку країни».
Щодо виборчого закону, то, переконаний Голова Верховної Ради, депутати можуть і повинні знайти компроміс, у тому числі і з урахуванням пропозицій Венеціанської комісії та від двох опозиційних фракцій. Дискусійною залишається норма про пропорційну та мажоритарну виборчі системи та співвідношення між ними. На думку В. Литвина, якщо в новому виборчому законі буде закладено пропорцію — 150 депутатів-мажоритарників та 300 депутатів, обраних за партійними списками, як сьогодні пропонується, то народним обранцям буде дуже складно працювати на величезному окрузі з восьми—десяти районів. Парламентаріям треба знайти компромісне рішення і щодо участі у виборах блоків партій.
Розгляд проекту держбюджету-2012 та Програми соціально-економічного розвитку держави відкладено, оскільки нині тривають перемовини з Росією щодо ціни на газ, а ці документи взаємопов’язані і їх потрібно розглядати в пакеті, пояснив глава парламенту. Тільки-но буде визначено формулу та ціну на газ для України, відбудеться й перерахунок статей проекту державного кошторису. За прогнозом В. Литвина, розгляд проекту держбюджету-2012 відбудеться на початку грудня, а остаточне рішення буде прийнято до кінця року, і не в останній день грудня.