Минулими вихідними на Волині з робочою поїздкою перебував Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк.

Цього разу маршрут поїздки Першого заступника Голови Верховної Ради України проліг територією двох поліських районів області — Любешівського та Камінь-Каширського. Розпочався він з рідного для Адама Івановича села Ветли. Тут на сільському кладовищі, де похована його мама, за участі митрополита Луцького і Волинського УПЦ Нифонта відбулося освячення щойно збудованої каплички преподобної мучениці Євдокії. У Ветлах Адам Мартинюк опікується ще кількома об’єктами: спорудженням будинку культури і нового приміщення дільничної лікарні. 

Безумовно, центральною подією суботнього дня стало відкриття оновленого будинку культури в селі з промовистою назвою Велика Глуша. До речі, з цим селом Адама Мартинюка багато що пов’язує. Навчаючись у Луцькому педінституті, а потім в аспірантурі у Львові, він пішки добирався від автобуса з Великої Глуші у Ветли, а це майже двадцять кілометрів стежками і польовими дорогами. Потім деякий час вчителював у Великоглушанській десятирічці. Тож доля цього села небайдужа Першому заступнику Голови Верховної Ради.

Хоч як прикро, але споруджена в середині 1970-х років культосвітня установа у Великій Глуші через людське недбальство перетворилася на руїну. 

Розпочалося відродження будинку культури ще в 2009 році. Тоді з ініціативи сільського голови Миколи Фурдика та за фінансової підтримки Адама Мартинюка було відремонтовано вестибюль. Та основні роботи з реставрації всієї споруди були проведені цього року і знову за активної допомоги Першого заступника Голови Верховної Ради. 

— Я вперше присутній на такій події, як друге народження будинку культури, — сказав Адам Мартинюк, звертаючись до мешканців Великої Глуші, які прийшли на урочисте відкриття культосвітньої установи. —На жаль, я не мав нагоди бути тоді, коли він вперше став до ладу. Зате мав нещастя бачити, яким був до сьогоднішнього дня, що ви з нього залишили. Адже цю руїну зробили не заїжджі у ваше село люди, а ви самі. І коли керівники села, культосвітні працівники просили мене, «давайте щось зробимо», не вірив, що його можна відновити. Добре, що ви вчасно зупинилися і стін не розібрали, бо можна було дійти і до того. Радий, що ми з вами здійснили таку добру справу. Вітаю вас з цією великою подією і прошу: давайте третій раз його не будемо відкривати. Сподіваюся, що у будинку культури працюватимуть гуртки художньої самодіяльності, проводитиме репетиції хор, що частими гостями в ньому будуть і аматори сцени із сусідніх сіл, і професійні колективи.

Оплесками присутні зустріли повідомлення Адама Мартинюка, що перед тим, як прийти на це свято, він разом із головою райдержадміністрації Василем Корцем та районної ради Василем Гриневичем побував у місцевій загальноосвітній школі, де обговорювали питання про реконструкцію частини її приміщень під дитячий садок.

Наступного дня Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк відвідав села Воєгоща і Нуйно Камінь-Каширського району. Як завжди, темою спілкування було вирішення соціальних питань. Зокрема, Адам Іванович пообіцяв посприяти в заміні покрівлі будинку культури у Воєгощах, ремонті дитячого садочка в Нуйно і двох розташованих у ньому православних храмів.

Волинська область.

Сільський голова Великої Глуші Микола Фурдик (ліворуч) запрошує Адама Мартинюка до відремонтованого будинку культури.

Фото автора.