Днями заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко відвідав Білу Церкву, що на Київщині, де взяв участь у заходах з відзначення 75-річчя від дня народження відомого українського поета, письменника-шістдесятника, кінорежисера та сценариста Миколи Вінграновського.
Заступник глави парламенту спільно з відомим українським письменником Миколою Сомом та представниками творчої інтелігенції поклали квіти до пам’ятника Миколі Вінграновському в селі Яблунівка. А також разом з учителями та школярами взяли участь в урочистих заходах з нагоди ювілею класика, які відбувалися в середній школі імені І. Нечуя-Левицького міста Біла Церква.
Під час свого виступу на урочистостях Микола Томенко наголосив на необхідності «шанувати своїх героїв, бо сьогодні склалася ситуація, коли українців через телебачення та масову культуру спонукають визнавати за авторитетів представників чужоземної масової культури». «Натомість ні держава, ні медіа нічого не роблять, щоб вшановувати та поважати власних українських героїв», — додав він. «Щоби не втратити наші традиції та нашу культуру, політичні і громадські діячі, вчителі у школах, працівники бібліотек і музеїв зобов’язані захищати українську культуру і українські традиції, бо якщо ми не шануватимемо власних героїв, то нас змусять поклонятися чужим авторитетам», — підкреслив заступник Голови Верховної Ради.
Перебуваючи у Білій Церкві, М. Томенко також передав бібліотекам міста «Український щорічник 2012», а школам — диски «Слуханка для української малечі» та «Класика української літератури. Живі голоси», на якому серед інших класиків можна почути і голос Миколи Вінграновського.
Прес-служба Миколи Томенка.
На знімку: письменники Анатолій Кульчицький, Микола Сом, заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко після покладання квітів до пам’ятника М. Вінграновському в селі Яблунівка.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.