У парламенті з’явився законопроект, який пропонує реорганізувати НАК «Нафтогаз України» — про схеми від Хоми та Яреми.

 НАК «Нафтогаз України» узяла кредит у російського банку для розрахунків із російським «Газпромом» — про кредитний підкат.
 Обсяг коштів уряду в Нацбанку за жовтень скоротився майже на один мільярд гривень — хто винен і що робити?
Відповідно до зареєстрованого в парламенті законопроекту, реорганізація, під якою слід розуміти заборонені дотепер злиття, приєднання, виокремлення, перетворення державних підприємств або акціонерних товариств, має стати прерогативою уряду і благом для споживачів. Нас запевняють, що реформа НАК і її дочірніх підприємств посприяє ефективності нафтогазової галузі. Обіцяють внести відповідні зміни до законів України «Про трубопровідний транспорт» і «Про управління об’єктами державної власності», бо буцімто це по-європейськи й цього бракує, аби імпортний газ подешевшав. Що він подешевшає для населення, віриться так, як у 3000 побудованих цього року овочесховищ для картоплі, котрі мають зупинити наступ імпортної городини. Поза тим у черговий переділ власності на газовому ринку сумніватися не дає сам уряд.
По-перше, кульмінація газових переговорів із Москвою збігається у часі з приватизацією енергетичних генерувальних і постачальних компаній. По-друге, недбале управління державними активами (під контролем більш як 60 відсотків теплової і до 40 відсотків електричної енергії) — це тільки частина фінансових негараздів. Про дисбаланси НАК не чув хіба що глухий. Компанія підтвердила, що взяла в російського Газпромбанку кредит у 550 мільйонів доларів США на рік для розрахунків з «Газпромом». Під 8,5 відсотка — чи не джекпот для кредитора?! І чи не халепа для позичальника, якому покривати борг із коштів, які завинили йому підприємства комунальної енергетики? Поза тим у заставі — виручка від транзиту блакитного палива.
Бюджетна «хвороба» загострилася тільки тепер, адже щомісяця рапортували про перевиконання планів із мобілізації доходів. «Хвороба» зайшла так далеко, що в грудні їх може не вистачити для покриття усіх витрат бюджету, а коштів єдиного казначейського рахунка не вистачить, щоби покрити дефіцит. Лишається або скористатися валютними резервами, або скоротити капітальні витрати, або збільшити державний борг. Схоже, що побачимо всього потроху, але з яскраво вираженим російським акцентом. Про готовність розрахуватися рублями за імпортований газ уже з грудня повідомив Прем’єр-міністр Микола Азаров. Або він знає, як вплинути на курс російських грошей, щоб він коливався тільки на нашу користь, або він сподівається, що їх для нас друкуватимуть. Чотиримільярдний доларовий дефіцит у торгівлі з Росією ми торік перекрили, сплативши за газ 14 мільярдів доларів США. Цього року, дякуючи подорожчанню, сплатимо близько 20 мільярдів доларів США. Якщо конвертувати таку суму в рублі, то де їх віднайти, адже на міжнародних ринках рублів катма. Позичати в Росії, Білорусі чи Казахстані, то це означає повсякчас наражатися на більш високі відсотки, ніж за кредитами в доларах США. Хоч яка крути, арифметика виходить убивча для курсу гривні й ого-го яка перспективна для валюти східного сусіда. По суті Україна збирається розкручувати попит на рубль, а не гривню, працювати на користь російського ринку, а не свого власного. Тому, власне, ми — про дешевший газ, а нам кажуть — про гроші, ми про Хому, нам — про Ярему.
Читач і сам може порахувати, яку кількість російських рублів потребуватиме країна, і зробити з цього власні висновки. Але не сподівайтеся, що ваше сальдо відповідатиме урядовому. Дорожні знаки до Євро-2012 ми розставимо по узбіччях, проте це не гарантуватиме, що ви побачите кафе або вбиральню саме в тому місці, на яке вони вкажуть. Міністр ЖКГ Анатолій Близнюк запевняє, що держава виділить 5 мільярдів гривень для заміни котлів об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків уже цього року. Проте сприймається це як передвиборний спіч, бо перший капітальний ремонт держава обіцяє тільки після переведення будинку на баланс ОСББ. Виходить, міністр — про Хому, люди — про Ярему, бо гадають, що й з капітальним ремонтом їх «відфутболять». Саме так висловився чиновник районного рівня після виступу Анатолія Близнюка.
Якщо він має рацію, то такого футболу — на відбій, як казав відомий усім коментатор, нам не треба. Адже відфутболили тисячі розумних пропозицій у Податковий кодекс, державний бюджет, у ту чи іншу реформу, без яких неможливий поступ уперед. Передусім через це реформатори втратили зворотний зв’язок із тими, чиє життя вони збираються полегшувати.
Гру на «відбій» зумовлюють фінансові негаразди та передвиборні настрої з тим само ефектом, що й відсутність професійної підготовки. Й рано чи пізно вона спричиняє паніку біля урядових воріт. Тільки цим можна пояснити суперечливе рішення перейти в розрахунках за імпортований газ на рублі. І лише цим — намір відшкодувати коштом бюджетників 6 мільярдів гривень Держказначейству, які списали на користь пільговиків за рішеннями судів. Про такий варіант повідомив Прем’єр-міністр Микола Азаров, по суті, відповідаючи на запитання: «Хто винен і що робити?» Але яке відношення мали до рішень судів чи Держказначейства лікарі та педагоги?